Český statistický úřad: V českých lesích se vytěžilo rekordní množství dřeva

20.06.2018 9:15

V českých lesích se vloni vytěžilo rekordních 19,4 miliónů m3 dřeva bez kůry. Jedná se o 10% nárůst oproti předchozímu roku.

Český statistický úřad: V českých lesích se vytěžilo rekordní množství dřeva
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Těžba dřeva jako nejvýznamnější část produkce lesnictví činila v minulém roce 19,4 miliónu m3 bez kůry. Nahodilá těžba představovala 61 %, z hlediska příčiny převažovala hlavně hmyzová a živelní. Výrazně převládala těžba jehličnanů. „Vloni jsme zaznamenali historicky nejvyšší těžbu dřeva o objemu 19,4 miliónu m3 bez kůry. Byl tak pokořen rekord z roku 2007. Nejvíce dřeva se vytěžilo v krajích Olomouckém a Moravskoslezském, kde podíl nahodilé těžby přesáhl 90 % a pokračuje zde kalamitní stav,“ uvádí Jiří Hrbek z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Plocha zalesňování se v posledních letech příliš nemění. Vloni dosáhla bezmála 20 tisíc hektarů. Podíl listnatých dřevin činil 42 %, což je nejvíc od roku 1960. Minulý rok se v lesích vysázelo skoro 125 miliónů nových stromků, 54 % sazenic připadalo na listnaté dřeviny. U listnáčů převládal buk a dub, mezi jehličnany se zalesňovalo hlavně sazenicemi smrku a borovice. Nejvíc se v minulém roce zalesňovalo v Olomouckém kraji.

České lesy pokrývají 2,7 miliónu hektarů. Za posledních 50 let se jejich výměra zvětšila o necelá 3 %. Podrobnosti naleznete v publikaci ČSÚ ZDE.

Těžba dřeva dle krajů v roce 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…