Český statistický úřad: V deseti obcích zvolili nová zastupitelstva

15.12.2019 12:03

V deseti obcích v celkem šesti krajích zvolili nová zastupitelstva. V devíti z těchto obcí klesl počet zastupitelů pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. V případě Strakonic se jednalo o opakované volby.

Český statistický úřad: V deseti obcích zvolili nová zastupitelstva
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volby se konaly v obcích Adamov a Nučice ve Středočeském kraji, Nebanice v Karlovarském kraji, Chuderov v Ústeckém kraji, Lesní Hluboké, Bukovice, Zelená Hora a Korolupy v Jihomoravském kraji, Huzová v Olomouckém kraji a v jihočeských Strakonicích.

Celková volební účast dosáhla 49,18 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Bukovice v okrese Brno-venkov. K volbám zde přišlo 78,33 % voličů. Nejmenší zájem naopak projevili voliči v obci Lesní Hluboké ležící ve stejném okrese, kde o novém složení zastupitelstva rozhodlo 31,88 % voličů.

„Sobotními volbami se symbolicky uzavřel na volby velmi štědrý rok. Nové či opakované volby se v roce 2019 uskutečnily celkem šestkrát, máme za sebou jedny doplňovací volby do Senátu a také řádné volby do Evropského parlamentu. Při všech těchto volbách odvedli zaměstnanci Českého úřadu profesionální práci a ráda bych jim při této příležitosti poděkovala,“ uvedla Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Mandát získalo 56 mužů a 18 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 47 let. Nejstaršímu je 72 let, nejmladšímu 22 let. O celkových 74 mandátů, z nichž 21 bylo ve Strakonicích, se ucházelo 339 platných kandidátů (z toho 189 ve Strakonicích). Jejich průměrný věk byl 48,5 let. Nejmladšímu kandidujícímu bylo 19 let, nejstaršímu bylo v době konání voleb 86 let. O post zastupitele se ucházelo 103 žen a 236 mužů.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli v 03.58 hodin.

V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Další nové obecní volby byly vyhlášeny na 14. března 2019 a voliči v nich rozhodnou o složení 16 zastupitelstev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…