Český statistický úřad: Výkon ekonomiky vzrostl mezičtvrtletně o 0,7 procenta

31.08.2018 9:45

české ekonomice se ve druhém čtvrtletí nadále dařilo. Její výkon vzrostl mezičtvrtletně o 0,7 % a meziročně o 2,4 %.

Český statistický úřad: Výkon ekonomiky vzrostl mezičtvrtletně o 0,7 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Růst ekonomiky byl tažen domácí i zahraniční poptávkou. Nejvíce přispěly investiční výdaje a spotřeba domácností. Podniky více investovaly do strojů a zařízení. Významné byly taky investice do dopravních prostředků, hlavně u dopravních podniků. Kromě toho vzrostly investice krajů a obcí do dopravní infrastruktury. Domácnosti více utrácely za zboží i služby. Výsledkem pozitivního ekonomického vývoje bylo, že ve druhém čtvrtletí pracovalo v České republice o 101 tisíc osob více než před rokem,“ uvádí ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,7 % a meziročně o 2,4 %. Hlavními faktory růstu české ekonomiky byly investiční výdaje a spotřeba domácností.

Zpřesněný odhad potvrdil pokračující růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 % a meziročně se HDP zvýšil o 2,4 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) byla mezičtvrtletně vyšší o 0,5 % a meziročně vzrostla o 2,4 %. K meziročnímu růstu HPH nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl (0,8 p. b). Růst HPH v tomto odvětví byl 0,2 % mezičtvrtletně a 2,8 % meziročně, přičemž rostla hlavně produkce počítačů, elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení, výroba kovů a kovodělných výrobků. Dále se dařilo odvětví obchodu, dopravy, skladování, ubytování a stravování. Růst HPH v těchto odvětvích byl 0,5 % mezičtvrtletně a 3,4 % meziročně; příspěvek k meziročnímu růstu HPH byl 0,7 p. b. Vysoký růst HPH zaznamenalo rovněž odvětví stavebnictví (0,8 % mezičtvrtletně a 5,0 % meziročně).

Na straně poptávky byl meziroční růst HDP ve 2. čtvrtletí podpořen zejména domácí poptávkou. Na jejím růstu se podílely zvláště rostoucí investiční výdaje a spotřeba domácností. K meziročnímu růstu HDP (2,4 %) přispěly investiční výdaje (1,4 p. b.[2]), spotřeba domácností (1,3 p. b.). Příspěvek výdajů vládních institucí a zahraničního obchodu činil shodně 0,5 p. b.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší mezičtvrtletně o 0,7 % a meziročně o 3,5 %. V meziročním srovnání rostly výdaje ve všech kategoriích spotřeby, i když s nižší dynamikou než v předchozím čtvrtletí. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se mezičtvrtletně zvýšily o 0,2 % a meziročně o 2,6 %.

Ve 2. čtvrtletí pokračoval vysoký růst investiční aktivity. Tento růst byl podpořen především investicemi do staveb a budov včetně obydlí, do strojního vybavení i dopravních prostředků. Tvorba fixního kapitálu byla mezičtvrtletně vyšší o 1,7 %, meziročně vzrostla o 7,8 %.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se ve 2. čtvrtletí meziročně snížilo o 3,7 mld. korun. Vývoz, který vzrostl meziročně reálně o 3,5 %, byl tažen zejména obchodem s elektronickými a optickými přístroji a stroji a zařízeními. Naopak se vyvezlo méně dopravních prostředků. Na růstu dovozu o 4,4 % se významně podílel obchod s rafinovanými ropnými produkty a s ostatními dopravními prostředky.

Z hlediska cenového vývoje ve 2. čtvrtletí dosáhl meziroční celkový deflátor HDP 2,3 %.

Objem mzdových nákladů[3] ve 2. čtvrtletí vzrostl meziročně o 9,8 %.

Růst české ekonomiky byl i nadále provázen růstem zaměstnanosti. V tuzemsku bylo v 2. čtvrtletí zaměstnáno[4] v průměru 5 436 tisíc osob. Celková zaměstnanost byla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,6 % vyšší, meziročně vzrostla o 1,9 %.

Poznámky:
[1] Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
[2] Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití.
[3] V běžných cenách, neočištěno o sezónní vlivy.
[4] V pojetí národních účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…