Český statistický úřad: Začíná šetření o vzdělávání dospělých

27.06.2016 8:35

V pondělí 11. července startuje šetření o vzdělávání dospělých. Bude se týkat 7 800 domácností. Proškolení tazatelé ČSÚ je budou s žádostí o vyplnění dotazníku oslovovat až do 16. ledna 2017.

Český statistický úřad: Začíná šetření o vzdělávání dospělých
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Cílem pravidelného šetření je zjistit, jak se dospělá populace zapojuje do vzdělávání. Tazatelé ČSÚ se proto budou ptát, zda se dospělí v předchozích dvanácti měsících účastnili formálního vzdělávání, tj. klasického školního vzdělávání. Jde například o případy, kdy si lidé doplňují nejvyšší dosažené vzdělání z pracovních důvodů nebo proto, že se rozhodli změnit obor kvůli kariéře. Připravené otázky se týkají i neformálního vzdělávání, což jsou pracovní a mimopracovní kurzy, semináře či školení, a informálního učení, kam patří např. samostudium. Dotazník se krátce věnuje také četbě knih a denního tisku nebo základní znalosti cizích jazyků.

Šetření je každých pět let povinné pro všechny státy EU. Koná se ale i v Norsku, Švýcarsku, Srbsku či Turecku. „Slouží k průběžnému monitorování účasti dospělých ve vzdělávání i jako podklad pro tvorby vzdělávacích koncepcí. Data jsou používána nejen na národní úrovni např. ministerstvem školství či Národním vzdělávacím fondem, ale i na mezinárodní úrovni pro potřeby kupř. evropských výzkumných institucí,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Do šetření budou zapojeny domácnosti, které s ČSÚ v předchozím období již spolupracovaly, a to v rámci Integrovaných šetření u domácností. Nové domácnosti oslovovány nebudou. „Jako poděkování za účast v šetření a zodpovězení dotazníkových otázek, které by mělo trvat asi 20 minut, čeká na domácnosti dárek. Vážíme si spolupráce všech, kteří se zapojí. A jako vždy platí, že poskytnutá data jsou anonymní a že tazatelé jsou přísně vázáni povinností mlčenlivosti,“ doplňuje Božena Půbalová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ. První výsledky šetření by měly být dostupné na podzim 2017.

Šetření o vzdělávání dospělých se naposledy konalo v roce 2011. Co ČSÚ mimo jiné zjistil?

Dalšího vzdělávání se v Česku účastnilo 37 % osob ve věku 25–64 let. Ve srovnání s EU (43 %) se jedná o mírně podprůměrnou hodnotu.

Prostřednictvím formálního vzdělávání si zvyšovalo svou kvalifikaci 3,7 % dospělých osob ve věku 25–64 let, což je v EU (6,2 %) podprůměrná hodnota.

Alespoň jednu aktivitu neformálního vzdělávání absolvovalo 35 % dospělých, což je téměř na úrovni evropského průměru (37 %).

Nejrozšířenější oblastí neformálního vzdělávání z hlediska množství investovaného času je u nás studium cizích jazyků. Mezi vysokoškoláky se nejméně jeden cizí jazyk učil každý pátý (21 %), mezi středoškoláky každý desátý (10 %). Alespoň jedním cizím jazykem minimálně na základní úrovni hovoří 70 % obyvatel ČR. Nejčastěji se jedná o angličtinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…