Český statistický úřad vydal souhrnnou datovou publikaci Informační společnost v číslech - 2023

23.03.2023 10:57 | Tisková zpráva

Cílem této přehledové publikace je poskytnout odborné i laické veřejnosti základní údaje o rozšíření a způsobu používání internetu a dalších digitálních technologií v jednotlivých oblastech společnosti.

Český statistický úřad vydal souhrnnou datovou publikaci Informační společnost v číslech - 2023
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Publikace v sedmi kapitolách obsahuje nejen údaje o vybavenosti a využívání internetu a dalších digitálních technologií v domácnostech, mezi jednotlivci nebo v podnicích, ale i jak jsou tyto technologie využívány pro potřeby veřejné správy, vzdělávání či zdravotnictví. Úvodní kapitola pak obsahuje údaje o počtu aktivních pevných linek a SIM karet v mobilních telefonech používaných pro hlasovou a datovou (internetovou) službu.

Kromě podrobných dat za Česko, obsahuje každá kapitola metodický úvod a u většiny ukazatelů i srovnání s ostatními státy EU. Prezentované údaje jsou členěny dle různých kritérií, jako je například typ sledovaných domácností, velikost či odvětvové zaměření podniků nebo specializace ambulance lékařů. V případě dat za osoby se pak čtenář například dozví, jak závisí využívání internetu na jejich pohlaví, věku či vzdělání.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

Elektronická verze publikace se 70 tabulkami v xlsx formátu a 200 grafy za Česko a země EU s propojením na zdrojová data, je v české verzi dostupná ZDE. V současné době připravujeme i anglické vydání této publikace.

Data, uváděná v této publikaci, pocházejí především z oficiálních mezinárodně srovnatelných ročních šetření ČSÚ zaměřených na využívání informačních a komunikačních technologií jednotlivci a podniky. Podrobnější informace lze najít v každoročních publikacích z těchto dvou šetření, které jsou k dispozici ZDE a ZDE.

ČSÚ dlouhodobě sleduje nejen údaje o využívání digitálních technologií v jednotlivých sférách společnosti, ale i produkci digitálních technologií, včetně údajů o investicích, zahraničním obchodu a kvalifikovaných lidských zdrojích v této oblasti.

Tyto údaje naleznete opět v souhrnné datové publikaci Digitální ekonomika v číslech - 2022 (ZDE), která vyšla na konci minulého roku. Na 80 stranách rozdělených do sedmi kapitol naleznete ve 40 tabulkách a téměř 200 grafech podrobné údaje o ICT odbornících včetně jejich průměrné mzdy, studentech a absolventech ICT oborů na vysokých školách. A dále údaje o celkových investicích do ICT vybavení a softwaru, výdajích domácností za telekomunikační služby či údaje o výdajích na výzkum a vývoj v této oblasti. Nechybí zde ani přehled o vývozu a dovozu ICT zboží a služeb a v poslední kapitole pak hlavní ekonomické ukazatele za podniky v ICT sektoru. Kromě dat za Česko jsou ve většině případů uváděny také informace za státy Evropské unie a uživatel si tak může udělat obrázek o tom, jak si stojíme v oblasti digitalizace naší ekonomiky ve srovnání s ostatními státy společenství. Každá kapitola obsahuje i metodický úvod a odkaz na stránky s ČSÚ s podrobnějšími údaji pro danou oblast.

Elektronická verze publikace s propojením na zdrojová data, je v české verzi dostupná ZDE a v anglické ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…