Český statistický úřad zahajuje další ročník šetření životních podmínek

02.02.2017 11:19 | Zprávy

V sobotu začíná každoroční šetření životních podmínek a příjmů domácností organizované Českým statistickým úřadem. Odborně proškolení tazatelé navštíví v období od 4. února do 28. května více než 11 tisíc rodin. Cílem je získat aktuální data pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel.

Český statistický úřad zahajuje další ročník šetření životních podmínek
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Většina respondentů, kteří se do šetření zapojí, s ČSÚ dlouhodobě spolupracuje. Nově bude osloveno 4 750 domácností z náhodně vybraných bytů. Odpovídat budou na otázky, které jim  položí tazatelé vybavení novými průkazy.[1] „I když je účast vybraných domácností dobrovolná, většina z nich s námi ochotně spolupracuje. Velmi si toho vážíme, protože výsledky šetření jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení životní úrovně a příjmové situace domácností. Tato data jsou pak srovnatelná za 34 evropských států,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Šetření Životní podmínky probíhá každoročně. Poslední dostupné údaje, z nichž jsou už zpracovány vybrané předběžné výsledky, se vztahují k roku 2016. „Vyplývá z nich, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením znovu mírně klesla, a to o 0,7 procentního bodu na 13,3 %. Česko se tak stále řadí mezi evropské země s nejnižší úrovní tohoto ukazatele,“ uvádí Michaela Brázdilová z oddělení sociálních šetření ČSÚ. Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou se podle předběžných údajů nezměnil. Zůstává na úrovni 9,7 %.

Předběžný odhad počtu osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech klesl meziročně skoro o 80 tisíc. Míra materiální deprivace udávající podíl osob, jejichž domácnost si z finančních důvodů nemůže dovolit nejméně 4 z 9 definovaných položek, se tak v roce 2016 snížila oproti předchozímu roku o 0,8 procentního bodu na celkovou hodnotu 4,8 %. Například neočekávaný výdaj ve výši 9 900 korun si nemohlo dovolit 32,1 %, týdenní dovolenou 28,9 % a platit různé pravidelné platby a splátky 4,4 % osob.

Definitivní výsledky šetření za rok 2016 budou k dispozici v dubnu. ČSÚ je představí na tiskové konferenci.

[1] Více informací o nových průkazech tazatelů ČSÚ naleznete zde: https://www.czso.cz/csu/czso/tazatele-csu-maji-nove-prukazy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…