Český statistický úřad zpracoval výsledky prvních voleb roku 2023

08.01.2023 8:41 | Tisková zpráva

Český statistický úřad zpracoval výsledky prvních letošních voleb. V celkem 12 obcích se v sobotu konaly dodatečné či nové volby do obecních zastupitelstev, případně opakované hlasování. O celkem 82 mandátů se ucházelo 188 platných kandidátů.

Český statistický úřad zpracoval výsledky prvních voleb roku 2023
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volilo se v obcích Rokytovec, Třebsko a Želízy ve Středočeském kraji, Nevězice v Jihočeském kraji, Buková, Cebív a Trokavec v Plzeňském kraji, Moldava v Ústeckém kraji, Ohařice v Královéhradeckém kraji, Všeradov v Pardubickém kraji, Břežany v Jihomoravském kraji a Lišná v Olomouckém kraji.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Pro volby bylo zaregistrováno celkem 42 kandidátních listin. Průměrný věk kandidátů byl 48,3 let, nejmladšímu bylo v době konání voleb 19 let, nejstaršímu pak 76 let. O post zastupitele se ucházelo 77 žen, tj. 40,96 % z celkového počtu kandidátů.

Volební účast dosáhla 61,30 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Moldava v okrese Teplice, kde k volbám dorazilo 90,43 % oprávněných voličů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 48 let. Nejmladšímu je 20 let, nejstaršímu 76 let. Do zastupitelstev bylo zvoleno 33 žen, tedy 40,2 % z celkového počtu kandidátů.

„První letošní volby se konaly týden před volbou prezidenta republiky. Pro Český statistický úřad šlo o vítanou možnost ověřit funkčnost všech našich systémů i připravenost volebního týmu v ostrém provozu nad rámec standardních zkoušek zpracování volebních výsledků,“ připomíná Eva Krumpová,1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 8. ledna v 0.30 hodin. V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…