Český statistický úřad zveřejnil kalendář statistik pro rok 2024

19.12.2023 13:21 | Tisková zpráva

Český statistický úřad zveřejnil termíny vydávání statistických výstupů na celý následující rok. V Katalogu produktů pro rok 2024 je celkem 316 různých periodických i jednorázových titulů, které budou zveřejněny v 1 138 termínech. Uživatelé tak dopředu vědí, kdy budou zveřejněny např. údaje o inflaci, vývoji mezd, počtu narozených dětí či třeba spotřebě potravin.

Český statistický úřad zveřejnil kalendář statistik pro rok 2024
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Katalog produktů obsahuje přehledný a úplný seznam všech statistických výstupů ČSÚ pro kalendářní rok. Jsou zde všechny publikace, časové řady, analýzy, časopisy a brožury nebo plánované revize. Stále významnější roli hrají i otevřená data, která jsou uživatelům bezplatně poskytována ve formátu umožňujícím následné strojové zpracování.

Důležitou součástí Katalogu produktů je pak i seznam (ZDE) a kalendář uvolňování tzv. Rychlých informací (ZDE). Ty přinášejí nejnovější data o české ekonomice a společnosti. Vzhledem k citlivosti těchto údajů a jejich možnému vlivu na finanční trhy je nezbytné je uvolňovat v předem plánovaných a veřejně oznámených časech, a to všem uživatelům bez rozdílu v tomtéž čase. Vždy je tedy dopředu známé, kterého dne přesně v 9:00 bude jaká informace uvolněna.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

„Existence katalogu samotného a hlavně dodržování naplánovaných termínů přispívají k transparentnosti a nezávislosti české státní statistické služby, protože termíny jsou plánovány pouze s ohledem na kvalitu a dostupnost dat,“ upozorňuje Petra Kuncová, ředitelka odboru informačních služeb ČSÚ.

Katalog, který je přístupný na webových stránkách ČSÚ v rubrice „Vydáváme“, nabízí řadu užitečných funkcí. Každý uživatel si tak může vyhledávat nebo filtrovat požadovaný titul podle svých potřeb. V Katalogu produktů najdete kromě výše uvedených Rychlých informací například filtry pro časové řady (ZDE), publikace (ZDE), otevřená data (ZDE) nebo analýzy (ZDE).

Pro rok 2024 je navrženo celkem 316 datových souborů, o 16 více než v roce 2023. Většinu titulů publikuje ČSÚ jen elektronicky, pouze u 46 svým charakterem mimořádných výstupů plánuje i jejich tištěnou podobu. Přes 60 % výstupů roku 2024 bude dispozici i v angličtině.

Do právě zveřejněného Katalogu budou průběžně přidávány další výstupy – jde například o tiskové zprávy nebo různé tematické analýzy, jejichž názvy ani termíny nejsou předem známy.

Výstupy podle Katalogu jsou zveřejňovány v avizovaných dnech zpravidla v 9:00 hodin.

Katalog produktů pro rok 2024 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…