Český telekomunikační úřad: Digitální budoucnost nezná limity

29.09.2018 17:30

Pokud se rodiče nestarají o to, co děti dělají na internetu, vystavují je útoku kyber útočníka, který může dítě zneužít. Výsledky tohoto varovného experimentu a kampaň #Say NO byly prezentovány na konferenci Koloběh digitálního života, kterou v hotelu Corinthia uspořádal Český telekomunikační úřad. V rámci doprovodného programu si účastníci mohli prohlédnout příklady konkrétního využití sítí 5. generace.

Český telekomunikační úřad: Digitální budoucnost nezná limity
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Cílem konference bylo ukázat a představit konkrétní technologie a služby, které mají ambici v blízké budoucnosti ovlivňovat náš život, způsob, jakým komunikujeme, bavíme se, učíme se.

„Služby a technologie, které představili jednotliví řečníci, ukazují, že nejsou postaveny na limitech a omezeních. Konference dala nahlédnout do představ vendorů nových technologií a poskytovatelů obsahu, jak inovace a digitální technologie náš každodenní život ovlivní,“ řekl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák a dodal, že „jediné limity představují náš strach a znalosti.“ Sítě 5. generace napřed kapacitně doplní sítě LTE v hustě osídlených oblastech a využití naleznou i v automatizaci průmyslové výroby. „Masivní implementaci 5G sítí v komerčním provozu předpokládáme v roce 2020,“ doplnil Radoslaw Kedzia ze společnosti Huawei.

Nokia na konferenci představila tři konkrétní příklady aplikací, které se bez sítí 5. generace neobejdou. Zatímco virtuální nebo rozšířená realita je náročná na šíři datového toku, ovládání strojů na dálku nebo řízení výrobních procesů zase vyžadují velmi krátkou odezvu. „Datové nároky každým rokem překonávají naše odhady. Jsem rád, že jsme mohli prezentovat možnosti moderní infrastruktury, která je připravena na zvyšující se nároky všech uživatelů, ať již z byznysu, tak domácností,“ dodává Aleš Voženílek ze společnosti Nokia.

V rámci panelu věnovaného obsahu pro digitální svět se představil tým z Nejvyššího kontrolního úřadu, který vyhrál letošní Hackathon veřejné správy. V soutěži uspěl s aplikací Hospodaření obcí v ČR. Ta v rámci analýzy účetních dat poskytovaných státem v podobě otevřených dat umožňuje porovnávat míru zadlužení obcí obdobných parametrů. Zástupci společnosti Seznam a DVTV nechali přítomné nahlédnout do interní kuchyně svých úspěšných projektů.

Závěrečný panel konference se zaměřil na otázky bezpečnosti a vzdělávání uživatelů v digitálním světě. Jan Kolouch z organizace CESNET zdůraznil nutnost zvyšovat povědomí o možných rizicích sociálních sítí u dětí jako jedné ze zvlášť zranitelných skupin uživatelů. Předseda polského regulátora UKE Marcin Cichy seznámil přítomné s aktivitami polského regulátora při vzdělávání dětí a kurzech programování, které organizují.

Prezentace budou zveřejněny na webu ČTÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…