Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva 10/2020

24.10.2020 15:06

Hlavním tématem říjnové monitorovací zprávy ČTÚ je problematika tarifikace, tedy způsobu účtování telefonních hovorů, a s tím související volání na barevné linky.

Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva 10/2020
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Ceny takových telefonátů se mohou značně lišit. Informujeme také o změnách, které přinesla novela zákona o elektronických komunikacích pro podnikající fyzické osoby.

V praxi se mohou spotřebitelé setkat s různým účtováním hovorů. Možných způsobů je celá řada. ČTÚ proto spotřebitelům doporučuje, aby se vždy podrobně seznámili s cenou a způsobem účtování telefonních hovorů – ty se totiž mohou při neopatrnosti řádně prodražit.

ČTÚ v nedávné době zaznamenal případ spotřebitelky, která během jedné minuty uskutečnila několik volání do televizní soutěže na linku s tzv. vyjádřenou cenou – poté, co nebyla přepojena do televizního studia, hovor ukončila a ihned uskutečnila volání další. Za jednu reálnou minutu času tak uskutečnila několik telefonních hovorů, přičemž vždy došlo k zaúčtování nově započaté minuty volání – místo minutové sazby za souvislý hovor, tak bylo každé nově navázané spojení účtováno zvlášť. Účet za účast ve třech hodinových televizních soutěžích se tak bohužel pro tuto spotřebitelku vyšplhal na několik desítek tisíc Kč!

ČTÚ již několikrát informoval o změnách, které spotřebitelům přinesla novela zákona o elektronických komunikacích, jež nabyla účinnosti 1. 4. 2020. Změna právní úpravy se však dotýká i podnikajících fyzických osob. Konkrétně jde např. o právo na odstoupení od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání nebo při použití prostředků komunikace na dálku, či právo na ukončení smlouvy na dobu určitou bez sankce apod. Celkově lze konstatovat, že obsah novely zákona svědčí o nastupujícím trendu posílení právního postavení podnikajících fyzických osob.

Říjnová monitorovací zpráva je k dispozici na webových stránkách ČTÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…