Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva 9/2020

27.09.2020 10:49

ČTÚ v zářijové monitorovací zprávě informuje o působnosti Úřadu v oblasti poštovních služeb; zaměřuje se zejména na poskytování tzv. základních služeb.

Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva 9/2020
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

ČTÚ také vydal novelizované znění všeobecného oprávnění, podle kterého musí být rychlostní parametry služeb internetového připojení odvozovány od inzerované rychlosti. Uživatelé tím získají lepší přehled o tom, co mohou od nabízené služby skutečně očekávat.

ČTÚ zahájí na konci tohoto roku přezkum úrovně kvality a způsobu poskytování základních (poštovních) služeb. Ty musí být dostupné všem uživatelům ve stanovené kvalitě a na celém území státu. Pokud nejsou poskytovány na komerčním základě, stát musí zajistit jejich poskytování uložením povinnosti vybranému držiteli poštovní licence. O jejím uložení na období 2023–2027 formou otevřeného výběrového řízení bude rozhodnuto v roce 2022.

ČTÚ vydal novelizované znění všeobecného oprávnění VO-S/1/08.2020-9, účinné od 1. 1. 2021, kterým se stanoví podmínky k poskytování služeb elektronických komunikací. Díky němu budou mít poskytovatelé internetového připojení povinnost stanovit rychlostní parametry poskytované služby v předepsané závislosti na inzerované rychlosti. To povede nejen k lepší orientaci uživatelů v nabídkách, ale především k tomu, že skutečně poskytované služby budou lépe odpovídat inzerovaným nabídkám.

Bude-li tedy poskytovatel nabízet službu přístupu k internetu v pevném místě s inzerovanou rychlostí např. 100 Mb/s, hodnota běžně dostupné rychlosti bude muset být ve smlouvě stanovena na konkrétní hodnotu vyšší nebo rovnou 60 Mb/s, a minimální rychlost na hodnotu vyšší nebo rovnou 30 Mbit/s.

Jako příklad předpokládejme, že v konkrétní smlouvě (na službu s inzerovanou rychlostí 100 Mbit/s) je běžně dostupná rychlost stanovena na 80 Mbit/s a minimální rychlost na 50 Mbit/s. Velkou trvající odchylkou, zakládající možnost reklamovat nedostatečnou kvalitu služby, by pak byl pokles skutečně dosahované rychlosti pod 80 Mbit/s souvisle po dobu delší než 70 minut. Velkou opakující se odchylkou by byl pokles skutečně dosahované rychlosti pod 80 Mbit/s třikrát, vždy po dobu nejméně 3,5 minuty, v časovém úseku 90 minut. Jakýkoli pokles skutečně dosahované rychlosti pod 50 Mbit/s (tj. pod stanovenou hodnotu minimální rychlosti) by pak byl výpadkem služby.

Zářijová monitorovací zpráva je k dispozici na webových stránkách ČTÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…