Český telekomunikační úřad: Novela zákona o elektronických komunikacích schválena

21.09.2021 16:14

Poslanecká sněmovna přehlasovala Senát a většinou 137 hlasů schválila transpoziční novelu zákona o elektronických komunikacích v původní verzi. Novela nyní poputuje k podpisu prezidenta republiky.

Český telekomunikační úřad: Novela zákona o elektronických komunikacích schválena
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Dochází tak k implementaci evropského kodexu do českého práva. Předně jde o posílení ochrany spotřebitele a její sjednocení v rámci evropského trhu. 

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí

Rychlá a jednoduchá změna poskytovatele internetu, posílení ochrany soukromí, koncepčnější podpora osob s handicapem nebo stanovení podmínek pro snadnější budování sítí elektronických komunikací. To jsou jen některé změny, které tato novela přináší. Jednou z nejviditelnějších změn nejen pro spotřebitele jsou přísnější pravidla pro obtěžující marketingová volání. V současnosti platí, že osoba, která si nepřeje být obtěžována marketingovými hovory, musí aktivně vyjádřit svůj nesouhlas v tzv. veřejném účastnickém seznamu. Nově se princip obrátí. Automaticky bude předpokládáno, že marketingové hovory nelze uskutečnit, protože si je účastník nepřeje. Pokud by chtěl být těmito druhy hovorů kontaktován, bude naopak moci vyjádřit aktivní souhlas v účastnickém seznamu.

„Schválená změna zajistí lepší prokazatelnost, a tedy i možnosti trestání případných porušení zákona, čímž jednoznačně dojde k posílení postavení českých spotřebitelů. Nepochybně také nastane určitá kultivace podnikatelského prostředí a jeho narovnání pro společnosti, které dnes daných nepřijatelných praktik nezneužívají,“ vysvětluje Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Mezi další významné změny patří usnadnění vstupu podnikatelů na trh zmenšením některých bariér, zejména zlepšením přístupu k omezeným prostředkům (číslům či kmitočtům), a zajištěním lepších podmínek pro snadnější budování sítí elektronických komunikací a poskytování služeb.

„Na přijetí transpoziční novely zákona o elektronických komunikacích jsme společně s našimi partnery usilovně pracovali dlouhou dobu. Její schválení umožní rozvoj tak dynamického oboru, jako jsou elektronické komunikace. Jsme proto velice rádi, že novela byla přijata, a věříme, že nejen spotřebitelé budou využívat svých nově získaných práv,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec