Český telekomunikační úřad: Senát neschválil transpoziční novelu ZEK

23.07.2021 10:49

Senát Parlamentu České republiky neschválil ve středu 21. 07. 2021 transpoziční novelu zákona o elektronických komunikacích.

Český telekomunikační úřad: Senát neschválil transpoziční novelu ZEK
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Novela tak bude vrácena s pozměňovacími návrhy Poslanecké sněmovně a v ohrožení jsou pozitivní přínosy pro spotřebitele i firmy, které přinášelo původní znění novely.  V Poslanecké sněmovně byla přitom novela přijata velmi výraznou většinou 164 z 168 hlasů jakožto vyvážený a pro všechny přijatelný návrh.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Jedním z navrhovaných principů, který Senát nepodpořil, byla zásadní změna v marketingových hovorech. Zatímco doposud spotřebitel, který si vůbec nepřál být marketingovými hovory obtěžován, musel aktivně vyjádřit svůj nesouhlas v tzv. účastnickém seznamu, nový princip měl být zcela opačný: Automaticky mělo být předpokládáno, že nevyžádané marketingové hovory nelze realizovat, protože si je spotřebitel nepřeje. Pokud by si spotřebitel přál být těmito druhy hovorů kontaktován, měl naopak vyjádřit aktivní souhlas v účastnickém seznamu. Snáze by se tedy prokazovalo porušení zákona, např. při prokazatelné realizaci hovoru na číslo, u kterého takový souhlas chybí. 

Novela zákona měla přinést další pozitivní změny, např. rychlejší a jednodušší možnost změny poskytovatele internetu, stanovení podmínek pro snazší budování sítí elektronických komunikací nebo technologický rozvoj.

„Neschválení transpoziční novely zákona o elektronických komunikacích nás mrzí.  Tato novela zcela v souladu s politikou EU mimo jiné významně zlepšovala ochranu soukromí spotřebitele a i jinak pozitivně upravovala podmínky pro trh elektronických komunikací, který je velmi dynamický a stávající právní úprava je v mnoha oblastech již zastaralá. Věříme, že Poslanecká sněmovna svůj původní postoj i v krátkém zbývajícím čase do voleb potvrdí,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…