Cestující v Moravskoslezském kraji čekají změny jízdních řádů

12.06.2015 8:35

Cestující, kteří využívají autobusovou linkovou dopravu, čeká od 14. června 2015 změna jízdních řádů. Do jejich nové podoby se promítly nejen požadavky měst, obcí a významných zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji, ale i snaha o co nejlepší navázání propojení autobusové a drážní dopravy. Vzhledem k dlouhodobě klesajícímu počtu cestujících došlo k optimalizaci vybraných linek v oblasti Karvinska a Novojičínska. Kraj tento postup projednal s představiteli dotčených měst a obcí.

Cestující v Moravskoslezském kraji čekají změny jízdních řádů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

V oblasti Karvinska se jedná o linku 870454  Havířov–Karviná, která je zrušena a v celém rozsahu obsluhy je plně nahrazena linkou 870533 Karviná–Havířov. Na lince 870539 Karviná– Dětmarovice–Orlová jsou zrušeny spoje 35 a 37, na lince 870554 Orlová–Petřvald–Ostrava je zrušen spoj 5 a na lince 870564 Dolní Lutyně–Orlová–Stonava jsou sloučeny spoje 4 a 8, 13 a 15 a zrušeny spoje 16 a 11. Za zrušené spoje mohou cestující využít pro přepravu spoje jiných linek.

K další změně dochází na základě žádosti dopravce ČSAD Karviná a.s., který provozuje dálkovou linku 870104 Karviná–Havířov–Frýdek-Místek–Nový Jičín–Olomouc–Brno na své obchodní riziko a k 14. 6. 2015 požádal o ukončení provozu na lince.

Taktéž dopravce ARRIVA MORAVA a.s. požádal k 14. 6. 2015 o ukončení provozu dálkové linky 910122 Ostrava–Nový Jičín–Olomouc–Brno, kterou provozoval na své obchodní riziko a jejíž provoz vyhodnotil jako nerentabilní. Dále je zrušeno zajíždění spojů 1 a 2 linky 880658 Frýdek-Místek–Nový Jičín–Hranice–Olomouc do Olomouckého kraje, které dopravce rovněž provozoval na své obchodní riziko. V souvislosti se zrušením spojů u obou linek jsou na lince 880621 Nový Jičín–Příbor– Frýdek-Místek zavedeny nové spoje pro zajištění dopravy žáků a studentů do škol ve Frýdku-Místku a pro zajištění dopravy v úseku Frýdek-Místek – Nový Jičín. Spojení Nový Jičín – Hranice je pro cestující zajištěno železniční dopravou.

V oblasti Novojičínska se na lince 880614 Nový Jičín–Fulnek–Opava ruší spoje 9 a 18. Rovněž se ruší spoj 2 linky 880664 Frenštát pod Radhoštěm–Kopřivnice–Příbor–Ostrava. I zde mohou cestující pro přepravu využít nahrádní spojení jiných linek. Pro posílení dopravy v této oblasti bude spoj 3 linky 880641 Kopřivnice–Příbor–Mošnov–Ostrava veden v celé trase Kopřivnice – Ostrava a na lince 880698 Nový Jičín–Rybí–Závišice–Kopřivnice se zavádí nový spoj 15 v relaci Nový Jičín – Kopřivnice.

V souvislosti se změnou organizace dopravy na autobusovém nádraží v Havířově nebudou některé spoje linek jedoucí ve směru a ze směru Český Těšín již zajíždět na autobusové nádraží v Havířově, ale  budou  zastavovat v jednom nebo obou směrech na zastávce Havířov, Podlesí, Těšínská.

Jízdní řády platné od 14. 6. 2015 jsou uveřejněny na http://www.portal.idos.cz/default.aspx?c=7. Úplný seznam všech změn s jejich podrobným popisem a uvedením náhradních spojeních za zrušené spoje je zveřejněn na stránkách Moravskoslezského kraje www.kr-moravskoslezsky.cz v sekci doprava. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…