Charitní stacionář Effeta je v novém. I díky Jihomoravskému kraji

07.12.2015 14:56

Celkové náklady 22 milionů, z toho podíl Jihomoravského kraje 4 miliony korun. Příjemnější a větší prostředí pro klienty. V Brně – Líšni dnes hejtman Michal Hašek spolu s ředitelem Diecézní charity Brno Oldřichem Haičmanem otevřeli zrekonstruované prostory denního stacionáře Effeta pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením.

Charitní stacionář Effeta je v novém. I díky Jihomoravskému kraji
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Jsem rád, že se Jihomoravský kraj mohl svou kapkou v moři podílet na tomto dobrém díle. Diecézní charita je naším tradičním partnerem od doby, kdy byly zavedeny kraje, věřím, že nám tato spolupráce vydrží i nadále. Úroveň společnosti se pozná podle toho, jak je schopna postarat se o lidi, kteří potřebují pomoc. Myslím, že i zařízení Effeta, ukazuje, že na jižní Moravě, když dáme síly dohromady, tak se postarat chceme a budeme,“ řekl hejtman Hašek.

„Péče o potřebné a slabé je naší prvořadou povinností. Děkuji všem, kdo se na rekonstrukci a činnosti Effety podílejí,“ dodal hejtman Michal Hašek.

Jak připomněl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman, Effeta byla v roce 1991 první služba. „Teď bude mít jedno opravené sídlo, po stránce péče o klienty se podmínky zlepší. Spojí-li se mnoho lidí dobré vůle, vznikne krásné dílo, a to se zde povedlo,“ řekl ředitel Haičman.

Stacionář Effeta poskytuje už od roku 1991 denní pobyt třem desítkám lidí s mentálním postižením, autismem a s kombinovaným postižením v dospívajícím a dospělém věku z Brna a jeho okolí. Ti zde využívají poskytované vzdělávání, sociální učení, pomoc při upevňování volných dovedností a samostatnosti, nabídku aktivního a zajímavého naplnění času. Služby Effety jsou zaměřeny na rozvoj individuality, na upevnění jeho lidské důstojnosti, na rozšíření jeho osobních možností a na začleňování do běžné společnosti.

Pro Jihomoravský kraj je podpora sociálních služeb velmi důležitá, pamatuje na to i v rozpočtu pro příští rok, jehož návrh již schválila rada a 17. prosince jej budou schvalovat zastupitelé. „V oblasti sociálních věcí Jihomoravský kraj podpoří rodinnou politiku a bude se podílet na spolufinancování sociálních služeb v Jihomoravském kraji. Jde celkem o 90 milionů korun, nově vznikne i rezerva financování sociálních služeb a projektů v sociální oblasti v Jihomoravském kraji ve výši 25 milionů korun,“ prozradil hejtman s tím, že letos také zaměstnanci krajských příspěvkových organizací, které poskytují sociální služby, obdrží mimořádnou odměnu 1000 korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…