Chess Trophy 2023 - velmistrovský šachový festival v Obecním domě

06.06.2023 11:39 | Tisková zpráva

V nádherných secesních sálech Obecního domu proběhne od 9. do 11. června další ročník šachového festivalu ČEZ CHESS TROPHY. Jeho hlavním hostem bude velmistr Alexej Širov, který odehraje zápas na osm partií rapid šachu s českou dvojkou, velmistrem Thai Dai Van Nguyenem. Duel bude komentovat česká jednička David Navara.

Chess Trophy 2023 - velmistrovský šachový festival v Obecním domě
Foto: Pražská šachová společnost
Popisek: CHESS TROPHY

Součástí festivalu bude i křest knihy nejlepších partií šachové legendy Lubomíra Kaválka s jeho komentáři (Kaválkova lavina), výstava reprodukcí starých obrazů s šachovými motivy, přednáška zkušeného trenéra Michala Konopky o pěšcových koncovkách a simultánka velmistra Alexeje Širova proti 25 soupeřům.

Alexej Širov (50 let) vyhrál mistrovství světa do 16 let a byl vicemistrem světa do 20 let. Vyhrál řadu mezinárodních turnajů (Biel 1991, Madrid 1997, Monte Carlo 1998, Merida 2000, Talin 2004 a 2005, Sofie 2009...). V roce 1998 byl na ratingovém žebříčku čtvrtým hráčem světa, na základě čehož sehrál kandidátský zápas s Vladimirem Kramnikem o právo vyzvat Garriho Kasparova k zápasu o mistra světa. Širov kandidátský zápas vyhrál, ale o šachový trůn si s Kasparovem nikdy nezahrál, protože se nepodařilo pro něj zajistit požadované finanční krytí.

V Praze bude Alexej Širov hrát již svůj třetí zápas. V prvním v roce 1999 rozdrtil nejlepší šachistku světa Juditu Polgárovou 5,5 – 0,5 a ve druhém v roce 2004 zvítězil nad nejlepším českým šachistou Davidem Navarou 1,5 – 0,5.

Více informací o šachovém festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2023 najdete na webu praguechess.cz a facebookových profilech Šachový festival a ČEZ CHESS TROPHY.

šachy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec