Chovatelé dostávají náhrady za škody způsobené vlkem

03.08.2016 10:11

Ministerstvo financí již vyřídilo šest žádostí o odškodnění, které prostřednictvím krajského úřadu podali chovatelé z Královéhradeckého kraje. Náhrada se poskytuje za škodu způsobenou zvláště chráněným živočichem – vlkem. K vyřízení zbývají ještě tři žádosti od chovatelů z Náchodska, kam se vlci po mnoha letech vrátili.

Chovatelé dostávají náhrady za škody způsobené vlkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Během letošního roku jsme od pěti subjektů přijali deset žádostí o odškodnění za usmrcená zvířata. Jednalo se především o kozy a ovce, v jednom případě i o tele. Jednotlivé škody jsou v řádech desetitisíců,“ popsal radní pro životní prostředí a zemědělství Jan Tippner.

Většina žádostí byla vyřízena, jedna musela být vyřazena. Ministerstvo financí na účet Královéhradeckého kraje postupně převádí prostředky určené poškozeným subjektům. Doposud byla poškozeným vyplacena škoda asi 90 tisíc korun a ministerstvo bude posuzovat ještě žádosti na náhradu škody asi za 40 tisíc korun.

O odškodnění žádali chovatelé převážně z Adršpachu a Zdoňova, ale také z Vernéřovic nebo Stárkova.

V letošním roce usmrtili vlci v Královéhradeckém kraji již více než padesátku zvířat. Poškození musejí své nároky doložit nálezy veterinářů a potvrzením ze strany Správy CHKO Broumovsko, která potvrdí, že škodu skutečně způsobil vlk. V minulých letech vyplácel kraj náhrady pouze za škody způsobené vydrou říční a kormoránem velkým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…