Chřipková sezóna přichází – pomůže vakcína nebo vitamin C?

19.11.2018 10:16

S nástupem zimy se každý rok potýkáme s chřipkou a nachlazením. Imunitní systém nás dokáže dobře ochránit i v zimní sezóně, pokud k tomu má účinné zbraně. Zeptali jsme se na názor odborníka profesora Jaroslava Michálka, atestovaného imunologa a onkologa, který působí na brněnské klinice Cellthera.

Chřipková sezóna přichází – pomůže vakcína nebo vitamin C?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: grip - ilustrační foto.

Pane profesore, kdo je nejvíce ohrožen chřipkou?

Vždy záleží na stavu vašeho imunitního systému, míře stresu ve vašem životě, vaší životosprávě. Pokud trpíte některým chronickým onemocněním, např. máte cukrovku, vysoký krevní tlak, neurologické onemocnění  jako například roztroušenou sklerózu, trpíte následky po mozkové mrtvici, váš imunitní systém je více zatěžován chronickým zánětem, a tudíž je více ohrožen v zimním období chřipkou. Málo se mluví o tom, že také mnoho léků běžně předepisovaných lékaři potlačuje správné fungování imunity. Oslabený imunitní systém pak snadno podlehne chřipce, která může mít velice závažný průběh. Chemické léky běžně předepisované na snižování krevního tlaku, na snižování cholesterolu, antidepresiva, kortikoidy, analgetika a další, oslabují významně imunitu, zejména pokud se užívají dlouhodobě. Proto nejlepší ochranou vůči chřipce je dlouhodobé budování silné imunity.

Jak tedy čelit oslabování imunity?

Strava bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty je základem silné imunity. Především ovoce včetně ořechů a zelenina včetně luštěnin jsou bohatými zdroji vitaminů, minerálů, antioxidantů a vlákniny a tělo si tyto drahocenné přírodní látky nedokáže vyrobit. Již na podzim v ovoci i zelenině pozorujeme úbytek vitaminů a je vhodné je doplňovat navíc, zejména u rizikových skupin včetně pacientů s chronickým onemocněním, jak jsem již zmínil dříve.

Má tedy smysl očkovat proti chřipce a jaké jsou výhody a nevýhody vakcíny proti chřipce?

Vakcína proti chřipce je zaměřena cíleně proti několika předpokládaným virům v nadcházející zimní sezóně. Bohužel zdaleka nepostihne všechny kmeny virů, které se mohou v zimním období vyskytnout. Šance, že chřipku či nachlazení dostanete, se tedy po očkování nijak výrazně nesníží. Navíc příprava vakcíny vyžaduje použití jedovatých chemických látek, které v ní částečně zůstávají. Do těla je pak vpraven např. jedovatý formaldehyd nebo sloučeniny rtuti, které se používají ve výrobním procesu chřipkových vakcín. Čili u těchto chřipkových vakcín spíše převažují nevýhody nad výhodami. Je tedy na každém člověku, aby zvážil zda se nechá očkovat nebo zda zvolí jinou cestu, jak posílit svou imunitu.

Jaké jsou tedy možnosti posilování imunity a výhody a nevýhody podávání vitaminu C?

Jak už jsem zmínil, zdravá strava bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty je základem. Přiměřený každodenní pohyb rovněž pomáhá našemu imunitnímu systému. Při pohybu svalů se nám rozproudí míza, která je vlastně takovou dálnicí pro buňky imunitního systému, které nás chrání před všemi jedovatými látkami. Pokud se podíváme na vitamin C, ten posiluje imunitní systém na mnoha úrovních. Zvyšuje celkovou odolnost organismu nejenom vůči virovým infekcím, ale vůči nebezpečným bakteriím, kvasinkám a plísním. Ve vyšších dávkách má vitamin C blahodárný efekt na náš pohybový systém, tj. svaly, šlachy, chrupavky a kosti. V ještě vyšších dávkách má veliký význam pro optimální fungování mozku, podporuje totiž tvorbu tzv. neurotransmiterů – přenašečů vzruchu na jednotlivých komunikačních bodech mezi jednotlivými nervovými buňkami. Tyto vysoké dávky vitaminu C je již třeba dodávat tělu nitrožilní infúzí, protože tak se dostane nejlépe do všech orgánů a tkání. Předrážděnost, únavu, vyčerpání, poruchy paměti, ale také bolesti celého těla, svalů a kloubů, lze velice významně zlepšit vysokými dávkami vitaminu C. Zároveň si budujete velice odolný imunitní systém, který hned tak nějaký chřipkový virus nezdolá. Navíc podání vitaminu C i ve vysokých dávkách není spojeno s žádnými nežádoucími účinky. Na naší klinice Cellthera máme s nitrožilním podáním vitaminu C ty nejlepší zkušenosti, zejména s ohledem na předcházení virovým i jiným infekcím. Také u únavových syndromů a u různých bolestivých stavů je vitamin C zaručeným prostředkem ke zlepšení zdraví a posílení imunity, zejména pokud se infúze 4x opakují v týdenním intervalu.

Pro koho jsou tedy vhodné infúze vysokých dávek vitaminu C a komu stačí dodávat jej ústy?

Nitrožilní podání zejména na podzim a v zimním období má smysl pro pacienty ohrožené chronickým zánětem. Jedná se o pacienty s cukrovkou, chronickým onemocněním srdce, mozku, plic, jater a ledvin. Také lidé pracující pod velkým stresem, kteří se před vánocemi cítí vyčerpaní a unavení jistě ocení vysokou dávku vitaminu C. Lidé, kteří nemají tolik stresu a jsou jinak zdraví, mohou pak užívat perorální formy vitaminu C, ideálně v kombinaci s vitaminem D, který v našich zeměpisných šířkách chybí v zimním období.

Pane profesore, děkuji za vaše odpovědi a věřím, že tyto stručné informace budou prospěšné pro naše čtenáře, aby dobře zvládli nejenom nadcházející zimní období, ale budovali si silný a odolný imunitní systém.

Profesor Jaroslav Michálek vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde také působil do roku 2011. Od roku 2011 je prezidentem Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii a od roku 2012 je vedoucím lékařem kliniky Cellthera v Brně (www.celltheraclinic.cz).

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…