Chytře a ekologicky bude krajský úřad ohřívat vodu. Ze slunce

24.10.2015 12:01

Každé otočení kohoutku s teplou vodou v Krajském úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě dokazuje, že tato veřejná instituce dbá na ochranu životního prostředí. Na střeše budovy byly totiž instalovány a do zkušebního provozu spuštěny solární panely na ohřev vody. Moravskoslezský kraj tak naplňuje principy systému EMAS a Smart regionu.

Chytře a ekologicky bude krajský úřad ohřívat vodu. Ze slunce
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Chytré řešení v podobě využití energie slunce se začalo realizovat začátkem června, kdy krajští radní schválili projekt, jehož cílem je využití fototermického solárního sytému pro ohřev teplé vody v budovách krajského úřadu, a využívat tak obnovitelný zdroj energie v souladu s principy udržitelného rozvoje. 

Osmdesát deskových solárních panelů na ploše 160 m2 ročně vyrobí 288 GJ využitelné energie. Veškeré zařízení je umístěno na střechách budov krajského úřadu a ve strojovnách. Technologie výroby spočívá v přečerpávání ohřátého teplonosného média ve slunečních kolektorech do akumulačních nádrží k dalšímu rozvodu po budově. Cena celého systému se pohybuje okolo 6 milionů korun.

„Mám radost z toho, že o využívání obnovitelných zdrojů energie nejenom mluvíme, ale jsme schopni je i realizovat. Pomáháme tak snižovat množství škodlivin vypouštěných do ovzduší spalováním fosilních paliv. Přispějeme tak hlavně ke snížení emisí oxidu uhličitého o zhruba 68 tun za rok. U dalších škodlivin, jako je oxid siřičitý a oxidy dusíku, je úspora nižší, a to zhruba kolem 100 kilogramů ročně,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Moravskoslezský kraj uspěl se žádostí o dotaci na tento projekt, podanou do Operačního programu Životní prostředí. „Projekt byl schválen k financování s plánovanou podporou ve výši zhruba 5 milionů korun. Díky této podpoře se investice vrátí do deseti let,“ doplnil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, evropské fondy a operační programy Martin Sikora.

„Tento počin zapadá do našeho konceptu vybudovat Smart region s aktivitami, které pomohou nejen zlepšit životní prostředí, ale i zjednodušit a zefektivnit život v celém kraji. Snažíme se jít příkladem, i proto využíváme sluneční energii v budovách krajského úřadu, jezdíme elektromobily, zavádíme energeticky úsporná opatření v budovách v majetku kraje a podnikáme další kroky,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Dodal, že do ostrého provozu budou solární panely spuštěny po odzkoušení všech technologických celků a povinném zaškolení pracovníků odbornou firmou.

Veškerou svoji činnost vykonávají zaměstnanci moravskoslezského krajského úřadu zároveň s ohledem na ochranu životního prostředí. Zavedením systému EMAS v roce 2012 jako první v České republice krajský úřad deklaroval, že stav životního prostředí není této veřejné instituci lhostejný a že každý z nás může přispět k tomu, aby se nezhoršoval.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Systém EMAS (Eco-management and Audit Scheme) je jedním z dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí, pozitivně motivuje organizace k odpovědnému přístupu a ke zlepšování environmentální výkonnosti nad rámec legislativních požadavků. EMAS představuje systémový přístup k řízení otázek souvisejících s životním prostředím v organizaci s důrazem na integraci environmentálního hlediska jak do celkové strategie organizace, tak do jejích každodenních činností. Požaduje po organizaci definovat si své významné environmentální aspekty (a dopady), konkrétní cíle a opatření, pomocí kterých bude naplňovat požadavek tzv. neustálého zlepšování.

Moravskoslezský kraj rovná se: chytrý region

Chytrá města a regiony se na první pohled od těch „hloupých“ nijak neliší. Na druhý v nich však nejsou dopravní komplikace, lidé jsou v nich spokojenější a lépe se jim žije, protože jsou dobře informováni, vědí, co se kolem nich děje a bude dít, žijí v lepším životním prostředí a ušetří na nákladech za život. Právě na takovém konceptu Smart regionu, pilotním v České republice, pracuje Moravskoslezský kraj. „Chceme vytvořit ojedinělý model regionu v republice, který podporuje zavádění inovativních a inteligentních technologií v oblastech rozvoje dopravy, energetiky, investuje do lidského a sociálního kapitálu, a to vše v souladu s udržitelným rozvojem a zvyšováním kvality života,“ konstatoval moravskoslezský hejtman Miroslav Novák s tím, že základ projektu tvoří spolupráce kraje a města Ostravy za spoluúčasti partnerů z veřejného i soukromého sektoru. Předpokládá i zapojení akademické sféry a nestátních neziskových organizací. „Na základě tohoto unikátního svazku by region také snáze mohl dosáhnout na evropské i národní finanční zdroje,“ podotkl hejtman.

Společná deklarace o spolupráci na přípravě konceptu Smart regionu a Smart city mezi krajem, městem Ostravou, ministerstvy životního prostředí a průmyslu a obchodu byla uzavřena v červenci na výjezdním zasedání české vlády v Moravskoslezském kraji.

Ukázky instalace solárních panelů na střeše budovy Krajského úřadu Moravskoslezského kraje 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

10:04 Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

Při dopravních nehodách zemřelo v loňském roce 39 cyklistů. 72% z usmrcených cyklistů nepovažovalo z…