Člověk v tísni: Mladí lidé připomenou oběti a odpůrce komunistického režimu

26.06.2012 10:26

Jeden svět na školách, vzdělávací program společnosti Člověk v tísni, pořádá zítra, 27. června 2012 již druhý ročník Dne Příběhů bezpráví.

Člověk v tísni: Mladí lidé připomenou oběti a odpůrce komunistického režimu
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

V dopoledních hodinách zhlédne více než 700 žáků ze základních a středních škol na Nové scéně Národního divadla a v kině Světozor film Petra Nikolaeva „Kousek nebe“. Po celý den budou dobrovolníci v ulicích Prahy a vybraných regionech rozdávat symbolické stužky. Akce vyvrcholí v pravé poledne u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze, kde proběhne netradiční vzpomínkový happening.

Den Příběhů bezpráví se koná ve stejný den, který je v kalendáři zapsán jako Den památky obětí komunistického režimu a připomíná den, kdy byla v r. 1950 popravena Milada Horáková. „Celodenní akcí chceme vzpomenout na oběti a aktivní odpůrce komunistického režimu, všechny, kteří v době nesvobody hájili demokratické principy, a vzdát jim úctu,“ říká ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Projekce filmu „Kousek nebe“

V rámci akce proběhne pro více než 700 žáků ze základních a středních škol na Nové scéně Národního divadla a v kině Světozor projekce filmu Petra Nikolaeva Kousek nebe. „Považujeme za velmi důležité i pro naše deváťáky zařadit na konec školní docházky promítnutí filmu Kousek nebe, aby žáci poznali, že láska, přátelství a soudržnost, pomáhala důstojně přežít v nejtěžších dobách komunistického kriminálu 50. let,“ říká zástupce ředitele Základní školy Generála Janouška v Praze pan Miroslav Ferkl, který se se svou třídou zúčastní projekce v kině Světozor. Obě projekce uvede hlavní hrdina filmu, pan Ondřej Vetchý a mladí lidé z jeho úst uslyší také vzkaz od autora scénáře filmu a bývalého politického vězně, pana Jiřího Stránského.

Vzpomínkový happening

Po skončení filmu se mladí lidé společně vydají na Václavské náměstí, kde akce v pravé poledne vyvrcholí vzpomínkovým happeningem u sochy svatého Václava. „Pro konání happeningu jsme vybrali symbolické místo české státnosti. Symbolický význam má i zvolená forma, což platí jak pro ostnatý drát, kterým bude socha obtočena, tak pro vězeňské mundúry, ve kterých přijdou někteří mladí lidé oblečeni a na drát je zavěsí, “ dodává k průběhu akce Strachota.   

Symbolické stužky

Během celého dne budou rovněž dobrovolníci oblečeni do vězeňských mundúrů v ulicích Prahy rozdávat symbolické stužky. Ty budou také od dnešního dne k vyzvednutí  i v novém Centru společnosti Člověk v tísni – Galerii Langhans, Vodičkova 37, Praha 1.

Den Příběhů bezpráví v regionech

Do programu akce se také zapojí jak žáci ze základních škol v Uherském Hradišti, Litomyšli, Ostravě – Hrabové nebo Malči, tak i středních škol, z Gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí nebo Gymnázia Bohosudov z Krupky. Mladí lidé si ve škole buď pustí film „Případ Dr. Horáková“, položí věnce a zapálí svíčky u pomníků obětem komunismu, anebo budou ve svých městech rozdávat symbolické stužky a letáčky ke Dni Příběhů bezpráví.

Pražská část Dne Příběhů bezpráví se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc. Akce je realizována za podpory Ministerstva obrany ČR, Magistrátu hl. m. Prahy, Evropské komise, Nadačního fondu Avast, sdružení CZ. NIC, Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie, Národního divadla, týdeníku RESPEKT a Českého rozhlasu.

Více informací o akci i projektu Příběhy bezpráví naleznete na níže uvedených odkazech: www.pribehybezpravi.cz | www.pribehybezpravi.cz/den | www.facebook.com/pribehybezpravi.

O projektu Příběhy bezpráví 

Projekt Příběhy bezpráví zahrnuje řadu aktivit vztahujících se k tematice moderních československých dějin. Projekt školám nabízí dokumentární a hrané filmy i další doprovodné metodické materiály k výuce dějepisu. Od roku 2005 se v průběhu listopadu každoročně na stovkách škol v celé republice konají filmové projekce a besedy s pamětníky, historiky a filmaři. V rámci projektu se dále konají studentské literární soutěže, Den Příběhů bezpráví, semináře pro pedagogy, studentské projekty Z místa, kde žijeme, výstavy pro veřejnost, je udělována Cena Příběhů bezpráví a jsou vydávány publikace o období komunistického Československa. Více informací: www.pribehybezpravi.cz.

O programu Jeden svět na školách

Vzdělávací program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Jedenáctileté zkušenosti programu ukazují, že právě audiovizuální materiály mají mimořádný potenciál k oslovení žáků základních a středních škol. Výukové sady programu využívají pedagogové na více než 2 900 základních a středních škol v České republice. Program se již několik let realizuje i v zahraničí (na Slovensku, v Polsku, Estonsku, Rumunsku, Bosně, Gruzii, Německu, Libanonu aj.). Více informací o programu na: www.jsns.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…