Coolhousing: Hosting ve vlastních kancelářích je drahý a nebezpečný.

21.08.2013 13:07

Masivní výpadek elektrické energie na Vinohradech, Praze 4 a 10 způsobil včera zhruba 15–20 minutové odpojení českých firem od datových, internetových a v řadě případů i hlasových služeb. Kromě výpadků pražské MHD, metra a domácností však nebyly v provozu desítky českých eshopů, kterým tak vznikly škody v řádu statisíců až milionů korun. Ztrátám se přitom dalo jednoduše předejít.

Coolhousing: Hosting ve vlastních kancelářích je drahý a nebezpečný.
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Firmy s  webovými stránkami či přímo prodejními e-shopy na vlastních, energií nezálohovaných serverech, tak během krátkého okamžiku mohly přijít o velké částky v objednávkách, ale také v renomé svého vlastního obchodu. Často jde o menší a střední firmy (SME), které mají servery umístěné v prostorách svých firem a neinvestují do různě drahých záložních zdrojů nebo dokonce dieselagregátů, které jsou naopak běžné v datových centrech.

Škody v případě desítek českých eshopů se tak mohly během 20minutové přestávky vyšplhat až na milionové částky.

„Zákazník, který zjistí, že eshop prodejce nefunguje, přejde okamžitě na další eshop, jelikož ten první není pro něj důvěryhodný a ani nemá čas čekat. Poslat peníze někomu, kdo není důvěryhodný a má problémy udržet vlastní eshop, by se rozhodl jen málokdo,“ řekl k tomu Jiří Dvořák, specialista prodeje Coolhousing s.r.o., předního provozovatele hostingových služeb.

Totéž pak platí při nedoručení důležitých e-mailových zpráv a dalších telekomunikačních služeb.

Velká datová centra naopak včera bez chyby

Postižena byla i velká datová centra, která sídlí například v areálu Stimbuilding. Ve většině případů si tak včera zažila „ostrý start“, tedy okamžité přepojení na záložní zdroje, tedy přes UPS, dieselagregáty nebo v několika málo případech i napojení na jinou elektrorozvodnou síť.

„Provoz eshopů v datacentrech je paradoxně často levnější, než když si to malá firma hostuje sama v kanceláři. Nejde totiž jen o to ušetřit sporných několik tisíc ročně. Manažeři musí počítat s tím, že výpadek byť v řádu minut způsobí ztráty nejen v obratu, ale i v čistém zisku až desítky tisíc v každé firmě, i více,“ dodává k tomu Jiří Dvořák, specialista prodeje Coolhousing s.r.o., předního provozovatele hostingových služeb.

Datacentrum je na takovéto výpadky připraveno a zákazníci nepocítí změnu. Hostovat tedy v datacentrech může být, nejen díky ztrátám z výpadků vlastních firemních serverů, často levnější a efektivnější.

Výpadek způsobila opět závada na chodovské trafostanici

Výpadek, který datacentrum Coolhousing zaznamenalo mezi 16.35 – 16.50 hod. způsobila závada na 110 kV trafostanici na pražském Chodově. Stejná trafostanice způsobila nedávno i 1,5hodinový výpadek!

„Neplánovaný výpadek trafostanice způsobil přerušení dodávek energie a všechny hostingové společnosti v areálu Stimbuilding musely přepnout v řádu sekund na záložní zdroje, včetně té naší,“ komentoval včera situaci Jiří Dvořák, zástupce společnosti Coolhousing. „Výpadek trval zhruba 15 až 20 minut, bylo třeba udržet veškeré datové služby pro firmy v ČR v provozu, včetně náročných finančních transakcí,“ dodal Dvořák.

O společnosti Coolhousing

Coolhousing s.r.o. je významný český poskytovatel hostingových služeb. Provozuje vlastní datové centrum se třemi serverovnami v centru Prahy v areálu Stimbuilding na Vinohradské třídě, přímo v místě propojovacího uzlu NIX.cz. Společnost poskytuje profesionální a zálohované služby v oblasti server housingu a dedikovaných serverů. Klade důraz především na dostupnost a spolehlivost nabízených služeb, bezpečnost uložených dat, stejně jako na rychlost a stabilitu připojení. Zajišťuje také podporu klientům a přístup k zákaznickým serverům v režimu 365/24/7.

Více informací naleznete na http://www.coolhousing.net. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…