Cyklistický tým krajského úřadu pojede pro dobrou věc

27.07.2015 9:10

Unikátní Opel handy cyklo maraton pro dobrou věc s podtitulem „Jedeme v tom všichni“ odstartuje v úterý 28. července v pravé poledne z Václavského náměstí v Praze. 232 zdravých i handicapovaných cyklistů ve smíšených týmech čeká non-stop 2222 kilometrů napříč Českou a Slovenskou republikou. Jediným omezením je čas, za který musí trasu ujet: 111 hodin. Letos se na start poprvé postaví i tým z Krajského úřadu MSK. Maraton pomůže šířit ideu sjednocování handicapovaných občanů s veřejností, motivovat je i jim konkrétně pomoci.

Cyklistický tým krajského úřadu pojede pro dobrou věc
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Autorem projektu Opel handy cyklo maraton je vozíčkář a aktivní sportovec Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem. Ten mimo jiné v letech 2009 – 2012 objel Evropu na kole s ručním pohonem, aby dokázal, že i na vozíku si může plnit sny a žít aktivně. „Maraton není klasický cyklo závod, i když adrenalin a závodění jsou jeho neoddělitelnou součástí. Prioritně ale nejde o dosažení co nejlepšího výsledku. Cílem je demonstrovat, že zdraví a handicapovaní mohou fungovat jako jeden tým. A pokud to je možné při extrémním závodu, proč by to nešlo venku na ulici?“ konstatuje Heřman Volf.

„Jsme společensky odpovědnou institucí, která dlouhodobě podporuje začleňování osob s handicapem do běžného života. Účast na tomto maratonu je pro nás další možností, jak pomoci. V tomto extrémním cyklistickém podniku však jde o více než o závodění, a to především o šíření dobré myšlenky a motivace,“ říká ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza, kapitán týmu, který se do akce aktivně zapojí jako cyklista. „Náš tým je patronem Luboše Hanáčka, který je krátce po úrazu v péči Rehabilitačního ústavu v Hrabyni. Naším počinem chceme nejen jemu, ale i dalším osobám s handicapem pomoci s návratem do aktivního života. Luboš v září prožije motivační víkend s dalšími handicapovanými, kteří budou mít stejnou možnost díky dalším přihlášeným týmům. Čeká nás náročná cesta, která pro nás bude mít jasný konec za pět dnů. Lidé po úrazech či nemoci se však postavili na start mnohem náročnějšího maratonu, než je ten náš,“ dodává Tomáš Kotyza.

„Krajskému týmu budu fandit ze všech sil, přiznám se, že velmi obdivuji jejich kondici. Otevřeně - já bych to prostě nedal. Nicméně přijdu alespoň všechny podpořit na Ostravskou časovku na Prokešově náměstí. Akcí, které podporují dobrou věc, není nikdy dost,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Maraton je postaven jako štafeta týmů, z nichž se žádný pět dní a čtyři noci nezastaví, jede se non-stop. Na trase je dvacet čtyři průjezdních bodů, z nichž většinu tvoří rehabilitačními ústavy, spinální jednotky nebo speciální centra následné pomoci. Týmy si samy plánují trasu, strategii, zásobování i logistiku.

„Náš tým tvoří osm cyklistů a doprovodný tým. V každé skupině musí být alespoň jeden člověk se zdravotním postižením. Nám pomůže šířit dobrou myšlenku hand biker Antonín Hora, který je sám o sobě velkou motivací pro jedince krátce po úrazu či nemoci, protože se stal aktivním sportovcem i přes to, že se ocitl na vozíku. Věřím, že tento cyklomaraton pomůže sjednotit občany s handicapem s veřejností a také různé lidi s různými druhy postižení mezi sebou, navázat přátelství a ukázat, že nikdy není nic ztraceno“, sdělil Ivan Strachoň, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, který také pojede na kole svou část maratonu.

Novinkou letošního roku je Ostravská časovka, kterou absolvují čtyři členové každého týmu ve středu 29. července. Ta odstartuje na Prokešově náměstí a povede přes Sokolskou, Muglinovskou, Bohumínskou a Frýdeckou, cíl bude opět na Prokešově náměstí, kde bude připraven doprovodný program pro veřejnost.

I letošní ročník Opel handy cyklo maratonu můžete s cyklisty prožívat takřka v přímém přenosu 24 hodin denně. Štafetovým kolíkem každého cyklistického týmu je GPS tracker Eurosat. V mapě na webu maratonu www.111hodin.cz tak lze neustále sledovat pohyb jednotlivých týmů, doprovázený denně desítkami zpráv, fotografií a videí přímo z trasy okolo Česka a Slovenska.

Náš tým můžete sledovat také na facebooku www.facebook.com/nasemoravskoslezsko, kde budou umístěny fotky a videa z průběhu závodu, můžete poslat týmu vzkaz nebo pomoci vytvořit „povolený doping“ a prožít víkendový pobyt pro dvě osoby v krásné přírodě Jeseníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…