Czech POINT: Přihlašování cestou NIA

07.11.2020 22:45

Autentizační služby Jednotného identitního prostoru (JIP/KAAS) nově umožňují, aby se uživatelé externích agendových informačních systémů přihlašovali mj. i pomocí elektronických prostředků v nabídce Národního bodu pro autentizaci a identifikaci (zkráceně NIA).

Czech POINT: Přihlašování cestou NIA
Foto: Archiv
Popisek: Czechpoint

Správce systému, který je registrován pro využití autentizačních služeb JIP, si s ohledem na bezpečnostní politiku systému v prostředí aplikace Správa dat zvolí, jaké přihlašovací metody svým uživatelům povolí. Na výběr má tyto kombinace:

Nativní přihlašovací metody JIP:
• jméno / heslo
• jméno / heslo / certifikát
• jméno / heslo / jednorázový kód

Přihlášení pomocí NIA:
• úroveň důvěry "značná"
• úroveň důvěry "vysoká"

Nabídka elektronických prostředků pro přihlášení v nabídce NIA je průběžně rozšiřována. Počátkem roku 2021 očekáváme příchod tzv. bankovní identity, což v praxi znamená, že bude možné k přihlášení cestou NIA využít i způsoby, kterými se dosud uživatelé přihlašují k elektronickému bankovnictví. Zároveň bude pro přihlášení cestou NIA upravena i mobilní aplikace „Mobilní klíč“, která je dosud vyhrazena pro potřeby datových schránek. Aktuální seznam podporovaných prostředků naleznete na stránce Seznamu poskytovatelů identit.

Agendové informační systémy, které využívají autentizační služby JIP, nemusí pro využití přihlašovacích metod NIA nic měnit. Aplikační rozhraní pro ně zůstává nezměněné, stejně jako rozsah identifikačních a autorizačních údajů, které službami KAAS získávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…