CzechInvest: Česká firma vyvinula opakovatelně použitelný bezventilový respirátor FFP3

04.02.2021 17:56

Společnosti PARDAM NANO4FIBERS se podařilo vyvinout první nanovlákenný respirátor s opakovatelnou použitelností, který splňuje kritéria nejvyšší ochranné třídy FFP3 a vyrábí se v České republice.

CzechInvest: Česká firma vyvinula opakovatelně použitelný bezventilový respirátor FFP3
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

„Od jara jsme pracovali na plné certifikaci respirátoru, který by splňoval parametry pro nejvyšší ochrannou třídu FFP3. Jsem rád, že po několika měsících vývoje a testování jsme certifikovali jako první v ČR nanovlákenný respirátor, který je i světovým unikátem,” říká ředitel společnosti Pardam, Jan Buk.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Výrobu respirátorů podpořilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu programem na výzkum v souvislosti s pandemií koronaviru Czech Rise Up, díky kterému firma zefektivnila výrobní procesy a zvýšila výrobní kapacity. V současné době vyrábí 800 tisíc kusů respirátorů měsíčně.

Respirátor BreaSAFE® CLASSIC FFP3 obsahuje speciální nanovlákno zajišťující vysoký záchyt viru. Díky prodyšnosti materiálu nemá výdechový ventil, který je pro FFP3 respirátory typický. Jeho nanomembrána zvyšuje odolnost vůči vlhkosti a lze ho tak při správné péči používat po dobu více dnů.

Účinnost nanovlákenných respirátorů potvrdilo měření světové testovací laboratoře NELSON LABS z USA, dle kterého respirátor BreaSAFE® CLASSIC FFP3 zachytí 99,9 % virů a bakterií. Současně s certifikací nanovlákenných respirátorů se podařilo certifikovat také komunitní roušky BreaSAFE® COMMUNITY MASK na ochrannou třídu FFP2.

Společnost Pardam je členem Asociace nanotechnologického průmyslu ČR sdružující české firmy z textilního průmyslu přes biotechnologie, environmentální aplikace, optiku až po energetiku, které mají nanotechnologie jako svůj klíčový předmět podnikání. Asociaci pomohla v roce 2014 založit agentura CzechInvest.

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…