CzechInvest: Investoři se nejčastěji poohlížejí po průmyslových pozemcích

19.04.2018 8:45

V roce 2017 agentura CzechInvest přijala 216 poptávek investorů po nemovitostech v České republice. Nejčastěji byly poptávány průmyslové pozemky (47,2 %), dále výrobní haly (43,1 %) a kancelářské prostory (9,7 %).

CzechInvest: Investoři se nejčastěji poohlížejí po průmyslových pozemcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Ve 22,7 procentech všech poptávek se jednalo o brownfieldy. Oproti roku 2016 se poptávka po podnikatelských nemovitostech mírně zvýšila. Tento jev lze do značné míry vysvětlit globálně lepším ekonomickým klimatem, a tudíž větší ochotou investorů vytvářet investice dlouhodobého charakteru.

Nejčastěji investoři poptávali průmyslové pozemky o rozloze 2 až 5 ha (27 %). Tradičně se jejich největšímu zájmu těšil Ústecký (17 %), dále Karlovarský (11 %) a Moravskoslezský kraj (10 %). Z hlediska průmyslových hal se nejčastěji zajímali o ty o velikosti 2 až 5 tisíc m2 (33 %), a to v Ústeckém (14 %), Moravskoslezském (12 %) a Jihomoravském kraji (11 %).

Z trendu předešlých let nevybočuje poptávka po kancelářských prostorech. Nejčastěji investoři poptávali ty o rozloze do 500 m2. Poptávky cílily zejména na města Praha, Brno a Ostrava.

Přestože investoři většinou přímo nepoptávají brownfieldové lokality – jejich regenerace totiž představuje riziko odkladu zahájení či rozšíření jejich aktivit – ve více než 22 procentech případů investoři poptávali i vhodné brownfieldové nemovitosti.

Nabídky podnikatelských nemovitostí CzechInvest připravuje z vlastní databáze, která eviduje podnikatelské nemovitosti ve veřejném i soukromém vlastnictví. Registrace do databáze je bezplatná. Zájemci pro ni mohou využít e-mailového kontaktu nemovitosti@czechinvest.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…