CzechInvest: Špičkoví vědci budou v Brně vyvíjet systémy pro vodíková letadla. Projekty EU získal Honeywell

26.02.2023 14:02 | Tisková zpráva

Evropská unie spolu s konsorciem vedeným společností Honeywell začaly v brněnském výzkumném centru pracovat na dvou velkých projektech za téměř 200 milionů eur (4,8 miliardy korun). Oba projekty spojuje vize zelenější letecké dopravy a ambice na komerční využití do konce dekády.

CzechInvest: Špičkoví vědci budou v Brně vyvíjet systémy pro vodíková letadla. Projekty EU získal Honeywell
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Honeywell, firma věnující se inovacím v oblastech logistiky, letectví a manipulace s materiály, má výzkumné a vývojové centrum v Brně od roku 2003. Dnes zaměstnává více než 2500 odborníků. Padesátka špičkových inženýrů a vědců z celého světa teď bude pod hlavičkou unijního programu Clean Aviation pracovat na dvojici velkých projektů zaměřených na snižování uhlíkové stopy leteckého průmyslu. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

„Jsme nadšení, že můžeme své zkušenosti uplatnit v regionálních projektech, které přispějí k budoucímu udržitelnému letectví. Realizace těchto projektů posiluje naše investice v České republice a urychluje tempo inovací, které zvýší efektivitu letadel a sníží spotřebu paliva a emise,“ vysvětluje Michal Závišek, generální ředitel Honeywell Technology Solutions Česká republika. „Rozsáhlé znalosti společnosti Honeywell v oblasti leteckého průmyslu a náš jedinečný tým zkušených profesionálů nám umožňují přijmout výzvu, abychom letectví posunuli do nové, udržitelné éry,“ dodává Michal Závišek.

První projekt je zaměřený na vývoj nové generace vodíkových palivových článků uplatnitelných v letectví. Na konci by měl stát megawattový letecký pohonný systém napájený vodíkem, jehož jedinou emisí bude čistá vodní pára. Výzkum zahrnuje spolupráci mezi osmnácti partnery z deseti evropských zemí. Druhý projekt se týká vývoje komponentů a architektury tepelného managementu pro hybridní elektrické letouny velikostí srovnatelné s Boeingem 737 nebo menšími letouny. Tento výzkum probíhá ve spolupráci čtyřiadvaceti různých univerzit, výzkumných center a výrobců letadel.

„Velmi si vážíme toho, že u nás globální technologičtí lídři jako Honeywell působí a pomáhají nám v transformaci české ekonomiky. O tom svědčí i to, že jednotlivé vlády ČR opakovaně podpořily rozvoj společnosti. Oceňujeme také aktivní zapojení české pobočky Honeywellu do evropských programů podporující mezinárodní prestiž České republiky,“ říká Eva Jungmannová, ředitelka Divize investic a zahraničních aktivit.

Původem americká společnost Honeywell je dlouholetým partnerem agentury CzechInvest, konkrétně jejího oddělení AfterCare. Prostřednictvím CzechInvestu získala opakovaně investiční pobídky od vlády ČR na rozšíření vývojových center v Brně a Praze, konkrétně v letech 2003, 2009, 2015 a 2017. Tato centra se zabývají převážně výzkumem a vývojem pro letecký a kosmický průmysl. V roce 2022 oznámila firma Honeywell otevření dalšího brněnského výzkumného centra zaměřeného na automatizaci skladů a logistických center.

CzechInvest je se zástupci společnosti v pravidelném kontaktu a pravidelně spolu konzultují možné plány a záměry Honeywellu ve spojení s čerpáním finanční podpory a také s jinými možnými formami podpory. Společnost Honeywell byla několikrát oceněna v rámci odborné soutěže Investor roku, kterou až do roku 2017 agentura CzechInvest každoročně vyhlašovala.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…