CzechMed: Informovat či neinformovat? To je, oč tu běží

04.05.2013 9:33

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, reaguje na kulatý stůl, který se uskutečnil na půdě AmCham (Americké obchodní komory) za přítomnosti ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

CzechMed: Informovat či neinformovat? To je, oč tu běží
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

 

Tématem byla etika v souvislosti s problematikou korupce na poli zdravotnické praxe. Jak rozvíjet, povolovat či sankcionovat kontakt mezi obchodním zástupcem průmyslu (zdravotnických technologií či farmaceutického průmyslu) a zdravotnickými profesionály. Zda je správné, aby se obě skupiny potkávaly, protože to může ovlivňovat spotřebu. A na druhé straně povinnost, kterou ukládá zákon zástupcům průmyslu, aby dostatečně informovali spotřebitele o způsobu použití přípravku.

Nesmíme zapomínat, že léky a zdravotnické prostředky v podstatě představují to, čemu říkáme moderní medicína. Dnešní medicína není o tom, že by lékaři lépe rozmlouvali s pacienty než před 40 lety, ale protože disponují moderními léky a zdravotnickou technikou.

Pokud hovoříme o etice, musíme se zabývat tím, že se nacházíme v uživatelském rozhraní mezi velmi nekompatibilními prostředími. Na jedné straně je to stát, který dává pravidla a reguluje. Za druhé je to prostor všeobecného zdravotního pojištění, třetím pak poskytovatelé péče. A čtvrtým je tržní prostředí, které realizuje dodávky. Prostředí se bezprostředně nemíchají, ale potřebujeme zajistit, aby mezi nimi probíhala komunikace. Především mezi prostředím tržním a poskytovateli.

Existují 4 druhy setkávání mezi průmyslem zdrav. technologií a zdravotnickými profesionály:

1/ Povinná setkání – tak stanoví zákon o zdravotnických prostředcích, aby průmysl školil a zaučoval koncové spotřebitele, ať už jsou z řad pacientů nebo zdravotnického personálu v tom, co mají vykonávat, aby optimálně využili zdravotnický prostředek. 2/ Role edukativní a vědecká – zde se tvoří trh pro novinky, ale na druhou stranu jde o vzdělávání zdravotnických odborníků o tom, jaké novinky v medicíně jsou. Pokud by průmysl čekal, až se dostanou novinky do kurikula postgraduálního nebo pregraduálního vzdělávání, tak uběhne půl generace. 3/ Obchodní aspekt – pokud obchodní zástupce dochází a informuje, tak je větší šance, že se budou dané výrobky používat a nakupovat. 4/ Ovlivňování na základě protihodnoty – citované případy jako: „pokud budete předepisovat, tak pojedete na výlet nebo dostanete provizi“. Toto je ilegální a stíhá se. I průmysl sám má zájem těmto praktikám zamezit.

„Pokud se však lehkomyslně označí všechny čtyři druhy setkání nálepkou korupční potenciál, tak se i legitimní důvody setkání stávají nedůvěryhodnými a špatně se této nálepky zbavují,“ upozorňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed. V prostředí průmyslu se jedná o určitý vztah, důvěru a spolehlivost partnera. Klíčové je, aby se daná technologie používala dobře a nejracionálnějším způsobem, který je možný. A právě zde vzniká onen vztah v dimenzích důvěry a spolehlivosti, který je ke zdárnému využití zdravotnických technologií nepostradatelný. Tento vztah má ještě velmi daleko ke klientelismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…