CzechMed: Když dva dělají totéž, není to totéž!

28.03.2013 12:35

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, organizovala výroční konferenci na téma aktuální otázky českého zdravotnictví, zejména pak připravované legislativní změny jak v oblasti regulativy tak úhrad zdravotnických prostředků. Konference se účastnilo na 120 odborníků z oblasti zdravotnictví. Co očekávat od zákona o zdravotnických prostředcích, který nově vstoupí v platnost?

CzechMed: Když dva dělají totéž, není to totéž!
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

O důležitosti zdravotnických prostředků svědčí i fakt, že Ministerstvo zdravotnictví jako jednu z priorit legislativní práce určilo přípravu nového kodexového zákona o zdravotnických prostředcích. Zákon zcela jasně definuje, co je to zdravotnický prostředek, upravuje podmínky distribuce a prodeje i odstraňování zdravotnických prostředků, proces registrace atd.

Několik přínosů zákona o zdravotnických prostředcích, který by měl vstoupit v platnost 1. 1. 2014:

  • bude zásadním způsobem zvýšena právní jistota ohledně nároku pacienta - o zařazení do úhrad nebude rozhodovat zdravotní pojišťovna, ale nezávislý SÚKL - proces bude nově přezkoumatelný soudem,
  • SÚKL bude nově vydávat Seznam hrazených zdravotnických prostředků, čímž budou eliminovány problémy se zařazováním do číselníků zdrav. pojišťoven - proces bude transparentní a přezkoumatelný,
  • nový systém správních deliktů ochrání poctivé firmy od parazitů, kteří hazardují se zdravím pacientů,
  • zákon přináší novou komplexní kategorizaci zdravotnických prostředků hrazených v ambulantní péči,
  • bude vytvořen Registr zdravotnických prostředků, který bude obsahovat informace o všech zdravotnických prostředcích na českém trhu,
  • zákon ulehčí vypisování veřejných zakázek (okruh dodavatelů i konkrétních zdravotnických prostředků bude veřejný - tedy znám předem),
  • je stanoven přehlednější systém povinností (používání a servis), jejichž porušení je sankcionováno – posílení vymahatelnosti.

„Když dva dělají totéž, není to totéž. Zvyšující se výdaje na zdravotnictví na osobu a rok nutně neznamenají přímo úměrně zvyšující se kvalitu zdraví a prodlužující se střední délku dožití. Příkladem je srovnání zdravotnictví Kuby a USA. Spojené státy v porovnání s Kubou vynakládá až 10krát více výdajů na osobu a rok, ale střední délka dožití je totožná. Podobné principy je možné dosledovat i mezi jednotlivými členskými státy EU. Každá země vychází ze svých zvyklostí a tomu přizpůsobuje i své priority v oblasti zdravotnictví. Klíčem k úspěchu je pak optimální mix výdajů a správné dlouhodobé priority, které zdravotnictví sleduje,“ upřesnil MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

K tomu by měla dopomoci i HTA – Health Technology Assessment, která je multidisciplinárním procesem, jež shromažďuje a hodnotí informace o medicínských, sociálních, ekonomických a etických dopadech používání medicínských intervencí. Hodnocení má být prováděno systematickým, transparentním a nezkresleným způsobem s cílem připravit informace pro zdravotní politiku, která je účinná, bezpečná a poskytuje nejvyšší možnou hodnotu za vynaložený náklad. Vzhledem k omezeným kapacitním i finančním možnostem v současné době předpokládá Ministerstvo zdravotnictví ČR provedení řádově jednotek HTA hodnocení ročně. Přednostně budou prováděna hodnocení těch technologií, u nichž lze očekávat zásadní dopad z hlediska nákladů veřejného zdravotního pojištění v porovnání s dosavadním způsobem terapie.

„Musíme si uvědomit, že neexistuje ideální systém financování zdravotnictví. Vždy bude existovat napětí mezi limitními zdroji a nadlimitními očekáváními. Úkolem stakeholderů je přiblížení se k ideálu, boj o menší nespokojenost. Zisk dodavatelů, a vlastně všech stakeholderů, je podmínkou udržitelnosti chodu systému a ne její překážkou,“ tak hodnotí ideální situaci českého zdravotnictví Ing. Ľubomír Páleník, ředitel pro střední a východní Evropu HARTMANN GROUP a místopředseda asociace CzechMed, který před 15 lety spoluzakládal zájmové sdružení CzechMed.

Všechny přednášky řečníků jsou ke stažení na stránkách www.czechmed.cz.

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…