CzechMed: Politické cvičení za 25 miliard EUR?

30.09.2013 15:59

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, upozorňuje na připravovanou evropskou legislativu. Pod zástěrkou zvýšení bezpečnosti zdravotnických prostředků, byl připraven a odsouhlasen do posledního čtení systém pro schvalování nových výrobků na trh, který se vyznačuje prvky duplicity, nepřehlednosti, nepředvídatelnosti a enormní nákladnosti.

CzechMed: Politické cvičení za 25 miliard EUR?
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

Na 600 zdravotnických odborníků vybraných napříč Evropou vytvoří 21 malých komisí, které budou o vstupu nových výrobků rozhodovat. Navrhovaný systém nepovede ke zvýšení bezpečnosti zdravotnických technologií, což byl primární záměr. Jedná se tedy jen o politické cvičení, které zaměstnává pozornost evropských legislativců?

Moderní medicínu si dnes bez zdravotnických prostředků nedovedeme představit. Pryč je doba, kdy se léčilo doslova holýma rukama. Zdravotnickým prostředkem je v nemocnici kromě nábytku téměř vše - od rukavic po inzulinové pumpy, kardiostimulátory, defibrilátory. Setkáme se s nimi v oblasti diagnostiky, prevence, monitorování i léčby. Číslo 50 000 představuje přibližnou šíři sortimentu zdravotnických prostředků, které se na evropském trhu vyskytují a novou legislativou budou zasaženy.

„Duplicitní kontrola na vstupu nových výrobků na trh není to, co pomůže zvýšit bezpečnost pacientů. Již dnes fungují dostatečná opatření, která zajišťují vstup jen bezpečným a kvalitním technologiím. Abychom předešli trestným činům, jako v případě prsních implantátů PIP, potřebujeme systém namátkových kontrol, které by adresně odhalil nesrovnalosti a sjednal náležitou nápravu. Průmysl navrhuje efektivní způsob zvýšení bezpečnosti - zavedení unikátního systému identifikace zdravotnických prostředků, který by zlepšil označení výrobku a zprůhlednil klinická data,“ upozorňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Co očekávat v případě, že Evropský parlament definitivně přijme novou koncepci pro vstup nových výrobků na jednání, které je plánováno na 21. nebo 22. 10. 2013:

1/ zdržení vstupu nových život zachraňujících technologií na trh o 3 až 5 let. Vlivem složité administrativy a přehlcení testovacích autorit se pacienti dostanou k novým technologiím se zpožděním. Budeme na tom jako lidé v Americe, kde přibližně 7 milionů pacientů čeká na moderní život zachraňující léčbu, kterou mají pacienti v Evropě již k dispozici,

2/ není prokázáno, že duplicitní kontrola v podobě nových testovacích autorit bude mít vliv na zvýšení bezpečnosti výrobků. Již dnes fungují opatření, která zajišťují vstup jen bezpečným a kvalitním technologiím. Navíc trestným činům jako v případě PIP implantátů se tímto způsobem nezamezí,

3/ administrativní náklady na vstup nových výrobků na trh ponesou na svých bedrech firmy. Průzkum realizovaný mezi členskými firmami EUCOMED, Evropské regionální asociace podniků vyrábějících zdravotnické technologie, která zastupuje přímo i nepřímo názory 25 000 společností, ukázal, že firmám významně vzrostou náklady. Při navrhovaném systému testovacích autorit se odhadují roční náklady pro vstup nových výrobků na trh až na 25 miliard EUR (zdroj: www.eucomed.com).

4/ výzkum a vývoj nových zdravotnických prostředků bude realizován mimo země EU. Aby došlo k úspoře, plánují společnosti, že přesunou výzkumná pracoviště do nových lokalit, což bude znamenat odliv investičního i pracovního kapitálu a významné snížení počtu pracovních míst v zemích EU,

5/ náklady spojené se vstupem nových výrobků na trh budou pro malé a střední podniky neúnosné a zdrcující. Vzhledem ke skutečnosti, že trh je tvořen z 95 procent právě společnostmi malých a středních rozměrů, dojde k významnému omezení výrobků v oblasti zdravotnických prostředků.

Chystané nařízení EU je zdrcující pro pacienty i průmysl, významně ohrozí samotnou podstatu fungování odvětví zdravotnických prostředků v Evropě. Přejme politickým zástupcům hojnost zdraví, aby nemuseli litovat svých politických rozhodnutí. Teprve pak by pocítili dopady svých unáhlených rozhodnutí, když namísto hlasování pro podporu rozvoje kvalitního zdravotnictví, hlasovali pro zvýšenou byrokracii, která utlumila průmysl zdravotnických prostředků v Evropě.

Pokud máte zájem, můžeme na toto téma dále diskutovat na: https://twitter.com/CzechMed/status/384635552441442305

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 26 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED zastupuje přímo i nepřímo názory 25 000 firem, které působí na evropském trhu. Evropský průmysl zdravotnických technologií má roční obrat více než 100 miliard EUR a zaměstnává na 575 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 90 procent odvětví. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK). EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…