CzechTourism: Letní dovolenou v ČR plánuje téměř 70 procent lidí, utratí za ni víc

02.06.2022 21:20 | Tisková zpráva

Peníze (32 %) a preference volna v zahraničí (24 %). Důvody, proč letní dovolenou v České republice (ČR) plánuje 68 % lidí. Vyplývá to z květnového šetření Institutu turismu České centrály cestovního ruchu - CzechTourism. Nejčastěji lidé chtějí v létě pobýt v Jihočeském a Jihomoravském kraji.

CzechTourism: Letní dovolenou v ČR plánuje téměř 70 procent lidí, utratí za ni víc
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Na letní dovolené Češi plánují strávit v průměru 12,5 dne. Chtějí kombinovat odpočinek a sportovní aktivity jako jsou lehčí procházky, pěší turistika, výletní cyklistika a vodní sporty, aquaparky (40 %). Návštěvu kulturních památek, hradů a zámků zamýšlí 14 % lidí, atraktivity pro rodiny s dětmi pak 10 % dotázaných zejména ve věku 31 - 40 let.

graf

„Předpokládaná útrata na osobu 7 213 Kč je téměř o 400 Kč vyšší ve srovnání se stejným obdobím loni,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Roli zde hraje ekonomická situace obecně, například rostoucí ceny energií se negativně promítají do nákladů na ubytování, které tvoří největší část (45 %) výdajů za letní dovolenou. Podobné je to se stravováním či s dopravou. I proto nadále táhne domácí cestovní ruch, znamená totiž mimo jiné menší náklady právě na dopravu.“

graf

Letní dovolenou mívají obyvatelé České republiky zpravidla delší než volno v jiném období roku. V průměru se jedná o už zmiňovaných 12,5 dne, kdy 20 % respondentů počítá s desetidenním volnem, 18 % s týdenní pracovní přestávkou a 15 % lidí s letními 14 dny dovolené.

Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…