CzechTourism: Loňský rok zaznamenal pětiprocentní oživení cestovního ruchu

09.02.2022 20:29 | Tisková zpráva

Rok 2021 znamenal oproti roku 2020 mírné, pětiprocentní oživění. Cestovní ruch v České republice podrželi především domácí turisté.

CzechTourism: Loňský rok zaznamenal pětiprocentní oživení cestovního ruchu
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

V celkových počtech domácích hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních jsme se dostali na 80 % předcovidového roku 2019.

Chybí zahraniční hosté, kde se návrat na původní předcovidové hodnoty očekává nejdříve za dva roky. Celkem do HUZ v ČR v roce 2021 přijelo 11, 4 mil hostů, z toho více jak tři čtvrtiny tvořili domácí hosté. Ze zahraničí k nám nejčastěji přijížděli turisté ze sousedních zemí – Německa, Polska, Slovenska a Rakouska, ale i Francie a Nizozemska.

V prosinci přijelo do ČR nejvíce turistů z Německa, Slovenska, Francie, Polska a Itálie. Zcela tak na předních příčkách chybí Rakušané, kteří kvůli přísnému lockdownu v prosinci omezili cestování na minimum. K zájmu o hlavní město Praha v závěru roku dopomohly i marketingové aktivity koordinované s Prague City Tourism.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí

Pro Prahu znamenal rok 2021 meziroční nárůst počtu domácích i zahraničních počtu turistů o 8 %. Celkový podíl Prahy na cestovním ruchu celé ČR činí 20%. Praze chybějí zahraniční turisté (meziroční pokles o 2,77 %), naopak českých turistů se do Prahy podívalo takřka o 30 % víc. U Čechů posílili i ostatní kraje, v čele s Karlovarským, Jihomoravským a Vysočinou a krajem Středočeským.

"Celkové výsledky bohužel odpovídají skutečnosti, že prvních 5 měsíců byla zavřená veškerá turistická infrastruktura kvůli covidovým opatřením. Poslední ranou byly zrušené vánoční trhy. Dobrým signálem je oživení turismu ze vzdálenějších destinací, v TOP 10 zemí se objevili Izraelci i turisté z USA. Ve Spojených státech skvěle zafungoval náš vánočně ladění klip, spoty na nejsledovanější americké televizní stanici CBS zhlédlo na východním pobřeží USA téměř 8, 5 milionu diváků. Další nastartování příjezdů z tohoto trhu očekáváme v souvislosti se spuštěním přímých letů společnostmi Delta Airlines a United," komentuje aktuální čísla Jan Herget.

„Cestovní ruch je součástí programového prohlášení vlády a představuje značný potenciál pro podnikání, zaměstnanost a rozvoj regionů. Odvětví bylo pandemií silně zasaženo, jeho restart se však nebude týkat jen samotné marketingové části – aby si Česká republika zachovala konkurenceschopnost mezi ostatními destinacemi – ale i digitalizace procesů a koordinace mezi resorty, samosprávami a profesními organizacemi,“ dodává k cestovnímu ruchu ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš.

TOP 5 prosinec 2021:

tabulka

Přehledovou tabulku turistů 2021 podle země původu a Přehledovou tabulku turistů 2021 podle krajů - domácích i zahraničních najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…