CzechTourism: Svátek ledového a slámového vína Ice Wine du Monde již tento víkend

30.08.2014 13:45

O posledním srpnovém víkendu se v prostorách zámku Lednice uskuteční čtvrtý ročník soutěže Světového dne ledového vína – IceWine du Monde 2014. Mezinárodní soutěže ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se i letos zúčastní vzorky vín vinařů ze 7 zemí. Odbornou část soutěže, která získala mezinárodní renomé i díky přísným pravidlům pro soutěžící vzorky, doplní víkendový Oper Air Festival v prostorách anglického parku zámku Lednice na Moravě.

CzechTourism: Svátek ledového a slámového vína Ice Wine du Monde již tento víkend
Foto: red
Popisek: Czech Tourism

Odborné degustace soutěže budou i letos probíhat v reprezentativních prostorách zámku Lednice. Komise složená z mezinárodních degustátorů bude přidělovat soutěžním vzorkům velké zlaté, zlaté, stříbrné a popřípadě i bronzové medaile. Velké zlaté medaile v předchozím ročníku soutěže získala vína z Vinařství Josef Valihrach s.r.o. a Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.

Soutěžit se bude v kategoriích ledových vín, slámových vín, výběrů z bobulí a cibéb a v kategorii ostatních sladkých vín.

„Ledová a slámová vína jsou vyráběna specifickými metodami pouze v zemích, které mají klimaticky odpovídající podmínky. Obsah zbytkového cukru musí být u všech předkládaných vzorků minimálně 45 g/l, pocházet musejí z ucelené šarže nejméně 100 l a nelze akceptovat vína dolihovaná. Statut soutěže zaručuje, že všechny přihlášené vzorky splňují vysoký standart“, představuje soutěž její prezident Ing. Jakub Šebesta.

Soutěž se i letos koná pod záštitou Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV), jejíž delegátkou v letošním ročníku bude paní Ivana Alpeza, která bude současně zastupovat chorvatské degustátory v jedné z hodnotících odborných komisí.

„Mezinárodní soutěž ledových, slámových a ostatních sladkých vín Ice Wine du Monde je pro Českou centrálu cestovního ruchu příležitostí pro představení nejen celého Lednicko-valtického areálu zařazeného na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ale i ostatních turistických cílů jižní Moravy. Gastrofestivaly určené široké veřejnosti zažívají velký boom, snoubení vzorků soutěžních vín s vybranými regionální speciality bude jistě dobrým důvodem, proč o víkendu zavítat právě na Open Air Festival, který bude pro veřejnost připraven na Čestném nádvoří zámku Lednice v plenéru přilehlého zámeckého parku“, dodává k doprovodnému programu generální ředitel agentury CzechTourism Ing. Rostislav Vondruška.

Pro návštěvníky Ice Wine du Monde 2014 je v sobotu a v neděli připraven bohatý doprovodný Open Air Festival. Vstupné na festival je zdarma, program láká na gastroshow kapitála kuchařského týmu Československého svazu kuchařů Jiřího Krále, divadelní i pohybová vystoupení. V rámci sobotního programu je připraven koncert Janka Ledeckého a folklórního souboru Hradišťan s Jiřím Pavlicou, v neděli vystoupí finalistka soutěže Hlas Československa Vendula Příhodová či Rebelové rokenrolu. Ochutnávat bude možné nejen vína od českých a moravských vinařů, ale také regionální speciality a potraviny vhodné k vínům.

Festival nabízí program i pro dětského návštěvníka – pohádková divadelní vystoupení, dobový fotoateliér i rukodělné dílničky.

Po oba festivalové dny se budou moci návštěvníci zapojit do vědomostní soutěže o ceny i do laické hodnotitelské soutěže vín, která budou paralelně hodnocena degustátory v rámci odborné části soutěže.

Ice Wine du Monde 29. 8. – 31. 8. 2014,
zámek Lednice na Moravě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…