CzechTourism: Udržitelnosti turismu se bude věnovat Fórum cestovního ruchu. Uskuteční se už tento pátek

14.03.2023 11:48 | Tisková zpráva

Patří cestovní druh mezi nejudržitelnější průmyslová odvětví? Zaostává Česko za zahraničím? Je Česká republika připravena na nové trendy a nová pravidla Evropské unie (EU)? Jak mohou udržitelnosti pomoct start-upy? Na tyto otázky odpoví 12. ročník Fóra cestovního ruchu, který pořádá Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. A to v pátek 17. března 2023 na výstavišti v pražských Letňanech.

CzechTourism: Udržitelnosti turismu se bude věnovat Fórum cestovního ruchu. Uskuteční se už tento pátek
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Fórum cestovního ruchu je tradiční konferencí pro odborníky na turismus. 12. ročník se odehraje v hale č. 8 na PVA EXPO Letňany v rámci mezinárodního veletrhu Holiday World a Region World (více ZDE). Probere se udržitelnost z pohledu ochrany životního prostředí i v sociálně-ekonomickém kontextu.

„Význam udržitelnost roste ve všech oblastech lidského života, cestovní ruch nevyjímaje. Podle průzkumu Expedia Group Media Solutions 90 % spotřebitelů při plánování cest hledá právě udržitelné možnosti. Potvrzuje to i šetření Booking.com z loňského září, podle kterého je udržitelný aspekt cestování důležitý pro 81 % turistů,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „V udržitelném turismu má zásadní význam doprava, a tak cestování do Česka vlakem patří k hlavním tématům CzechTourismu v Polsku a v Německu.“

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Právě trendy udržitelnosti a aktuální dění představí na Fóru cestovního ruchu zahraniční i domácí experti. Chybět nebudou ani panelové diskuse. Jedna se zaměří na peníze na marketing a cestovní ruch, na druhé se proberou start-upy. Otevřou se také témata jako bezbariérový a udržitelný event nebo cykloturistika.

„Pro Fórum cestovního ruchu jsme vybrali velmi inspirativní příspěvky. Vystoupí třeba Maša Klemenčič ze Slovenian Tourist Board, která představí „Zelené schéma cestovního ruchu“. Tedy slovinský národní program, který pomáhá rozvíjet hlavní destinace a motivuje podnikatele, aby se filozofií udržitelnosti řídili a získali tak mezinárodně uznávané certifikace,“ říká vedoucí Institutu turismu CzechTourismu Petr Janeček a dodává: „Na akci zazní také celoevropský kontext od provozní ředitelky ETC a specialistky na udržitelný turismus Teodory Marinské. V prezentaci o různých přístupech a dlouhodobé strategii udržitelnosti poradí, ´jak zůstat naživu a zelený´.“

„Udržitelnost je samozřejmě naprosto zásadní také pro cestovní ruch v Česku. Kromě Fóra cestovního ruchu jsme proto na našich portálech Visit Czechia (ZDE) a Kudy z nudy (ZDE) připravili speciální landing pages, tedy rozcestníky důležitých informací o udržitelném cestování,“ říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a dodává: „Také jsme navázali strategická partnerství se společnostmi Nextbike či Rekola, zapojujeme se do projektů jako třeba Sázíme budoucnost, Prázdniny na venkově nebo Stezka Českem. K udržitelnosti připravujeme i diskusní (video)podcast. Tak, aby Česko nejen že postoupilo na vyšší příčky v žebříčcích udržitelnosti, kde v roce 2021 bylo na 16. pozici, ale hlavně proto, aby se ohleduplné starání se o dopady našich každodenních činností a fungování na zemi s ohledem na budoucí generace stalo běžnou součástí myšlení každého z nás.“

Tomu odpovídají i domácí řečníci na Fóru cestovního ruchu. Z tuzemských zkušeností se na akci mimo jiné probere, jak s udržitelným turismem pomáhají národní parky nebo jak lze efektivně využít data, moderní technologie a modelování destinací ke konkurenceschopnému a udržitelnému turismu. A mnohé další. To vše v angličtině a v češtině se simultánním tlumočením do českého jazyka. Na koho už nezbudou místa v hale č. 8, kde se konference uskuteční, může se Fóra cestovního ruchu zúčastnit on-line, akce se koná v hybridní formě.

Víc informací a možnost registrovat se na akci, která je klíčovou součástí veletrhu Holiday World a Region World, najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…