CzechTrade: Český export do Ruska nabírá druhý dech

14.03.2019 16:51

Ural, Sibiř a ruský Dálný východ se díky velkému průmyslovému potenciálu stále více dostávají do centra pozornosti tuzemských exportérů. České republice se v posledních měsících významně daří obchodovat hlavně v Uljanovské oblasti i Tatarstánu.

CzechTrade: Český export do Ruska nabírá druhý dech
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Podle agentury CzechTrade je v Rusku zájem o tuzemskou leteckou a zemědělskou techniku i strojírenství. Jak ukazují zpřesněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ), vývoz do Ruska meziročně vzrostl o 11,9 procenta (počítáno v eurech). Dnes končí Petrohradský technický veletrh, kde se představují i české firmy.

Přestože v roce 2014 zaznamenal vývoz do Ruska silný propad, který způsobily zejména přetrvávající sankce zavedené Evropskou unií kvůli ruské anexi Krymu, je Ruská federace již na jedenácté příčce nejvýznamnějších exportních destinací České republiky. Vývoz českých firem do této oblasti aktivně podporuje i vládní agentura CzechTrade a pro letošek plánuje řadu významných akcí, které je pomohou zviditelnit.

„Do centra pozornosti českých exportérů se stále častěji dostávají také vzdálenější ruské regiony. Místa jako Ural, Sibiř či ruský Dálný východ disponují ohromným průmyslovým potenciálem, nutně však potřebují modernizaci a rekonstrukci výroby, aby dokázala udržet krok se stále silnější zahraniční konkurencí. Právě zde mají české technologie nepochybně šanci,“ řekl o příležitostech pro české firmy Petr Slowik, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Jekatěrinburgu.

Na Uralu se nachází jeden z největších průmyslových komplexů v Rusku. „Oblast by se dala přirovnat například k našemu Moravskoslezskému kraji, jen v mnohem větších rozměrech,“ poznamenal Slowik. Těží se zde nerostné suroviny a průmyslu dominují zejména metalurgie, strojírenství, chemie a petrochemie, papírenský průmysl a zpracování dřeva. „Proto některé české firmy založily v tomto regionu také svou výrobu,“ uvedl. Na Sibiři a Dálném východě je rovněž velký počet průmyslových měst a těmto regionům je v poslední době věnována stále větší pozornost, protože mají pro Rusko strategický význam. „Tamní průmysl hraje v celoruském měřítku velkou roli. Je však potřeba jej modernizovat, a právě zde mají české technologie šanci na uplatnění,“ dodal.

Největším českým vývozním artiklem jsou produkty strojírenského průmyslu a tento trend potvrzuje i vysoký zájem o prezentaci na veletrzích s touto tématikou. V termínu od 12. do 14. března se koná Petrohradský technický veletrh, který se oborově zaměřuje na strojírenství, metalurgii a kovoobrábění. Ve společném stánku se zde představují české firmy: výrobce hydraulických systémů HYDROMA, producent zařízení pro povrchové úpravy a čištění odpadních vod KOVOFINIŠ, Slévárna Heunisch Brno či výrobce tvářecích strojů Šmeral Brno. Právě CzechTrade nabízí zájemcům o export do této oblasti například účast ve společných stáncích na významných mezinárodních veletrzích.

Příležitosti pro firmy

Komplexní služby pro exportéry CzechTrade zajišťuje ve třech zahraničních kancelářích v Rusku – v Moskvě, Petrohradě a Jekatěrinburgu. Regionální kanceláře aktivně vyhledávají možnosti spolupráce v průmyslově a ekonomicky zajímavých oblastech. Možnosti hlubší kooperace jsou podle odborníků z agentury CzechTrade i v oblasti letecké výroby. O letadla české provenience L410 a připravovaný letoun L610 je zájem nejen na ruském trhu. Čeští výrobci letecké techniky se budou tradičně prezentovat na veletrhu Maks 2019, který se bude konat na přelomu srpna a září Moskvě.

„Rádi bychom poskytli nabídku účasti na tomto prestižním veletrhu i menším firmám, například výrobcům malé letecké techniky, jako jsou i tzv. ultralighty. Vidíme zde pro české podniky obrovský potenciál. Koneckonců je české letectví známé po celém světě a nás těší prezentovat kvalitní českou techniku,“ uvedl Štěpán Jílek z moskevské pobočky agentury CzechTrade. Aktuálním a velmi diskutovaným tématem je v Rusku problematika utilizace komunálního odpadu a s ní spojená ekologie. Zahraniční kancelář v Moskvě plánuje organizaci společné účasti českých firem na podzimním veletrhu WASMA 2019, který je úzce zaměřen právě na oblast ekologie životního prostředí, zužitkování odpadu a čištění odpadních vod.

Jednou ze stěžejních akcí pro rok 2019 je Festival České republiky v Moskvě. Ten má za cíl pozvednout povědomí o našem státu a jeho kulturním, turistickém, sportovním ale i průmyslovém bohatství. Loňský první ročník akce navštívilo 32 tisíc návštěvníků a CzechTrade jako partner akce očekává v letošním roce ještě vyšší účast. Agentura má v plánu v průběhu festivalu představit a prezentovat firmy zabývající se výrobou sportovního zboží a produktů pro volný čas, především z oblasti cyklistiky.

Minulý týden se uskutečnilo 11. zasedání česko-ruské mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci, jehož cílem bylo mj. zintenzivnit spolupráci v oblasti ekonomiky a navázat na trend posledních dvou let, kdy růst vzájemného obchodu zaznamenal pozitivní bilanci. Zasedání se zúčastnila řada zástupců firem a institucí obou zemí, kteří jednali o konkrétních projektech a obchodních případech.

CzechTrade je agentura na podporu obchodu a již více než 20 let partnerem českých firem na jejich cestě k exportním úspěchům. Jejím cílem je usnadnit českým firmám rozhodování o výběru vhodných teritorií, zkrátit dobu vstupu na daný trh, podpořit aktivity směřující k dalšímu rozvoji firmy v zahraničí, a především eliminovat rizika spojená se vstupem na nové, neznámé trhy. CzechTrade disponuje sítí 50 zahraničních kanceláří na pěti kontinentech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…