CzechTrade: Od půlnoci 31. 12. 2022 vstoupilo Chorvatsko do Schengenského prostoru a zavedlo euro

08.01.2023 14:42 | Tisková zpráva

Nejmladší členská země Evropské unie spatřila Nový rok významně proměněná.

CzechTrade: Od půlnoci 31. 12. 2022 vstoupilo Chorvatsko do Schengenského prostoru a zavedlo euro
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Od 1. ledna 2023 se Chorvatsko připojilo do Schengenské prostoru a na Silvestra o půlnoci se zvedly závory na hraničních přechodech a zrušily hraniční kontroly. Současně se Chorvatsko jako dvacátá země připojila k Evropské měnové unii a rozloučila se s národní měnou kunou. Od prvních minut roku 2023 se hlavní chorvatskou měnou a jedinným zákonným platidlem stalo euro.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Pro české občany a podnikatele tyto změny znamenají další zjednodušení a zrychlení cestování do této země a nižší náklady na převody a směny peněz a minimalizaci kurzových rozdílů.

Zatímco odstranění hraničních kontrol proběhlo bezproblémově a jednoduše, přechod na euro přináší v prvních hodinách a dnech potíže ve fungování internetového a mobilního bankovnictví, funkčnosti bankomatů a karetních platebních terminálů.

Kunami bude možné platit až do poloviny ledna 2023, ale obchodníci by měli zákazníkům vracet drobné už jen v eurech. Až do konce roku 2023 lze vyměnit kuny za eura v každé bance, poště a pobočce FINA (Finanční agentura), a od roku 2024 v Chorvatské národní bance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne