CzechTrade otevírá novou kancelář v Lagosu

11.01.2017 13:36

Agentura CzechTrade otevírá novou zahraniční kancelář v nigerijském Lagosu. Jejím vedoucím je Štěpán Ctibor Beneš. Nigerijská federativní republika je největším státem západní Afriky s nejrozvinutější ekonomikou v rámci regionu. V roce 2015 činil český export do této země 80 mil. dolarů.

CzechTrade otevírá novou kancelář v Lagosu
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

„Po Egyptě, Maroku a Jihoafrické republice je kancelář, kterou otevíráme v Nigérii, již čtvrtou na africkém kontinentě. Díky pozici Nigérie jako významného importéra a podpoře vlády v oblasti strategických partnerství se zahraničními investory vidíme v tomto regionu velký exportní potenciál,“ říká generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal a dodává: „Jsme zde vnímáni jako spřátelená země a české výrobky jsou v Nigérii, díky historickým vazbám, velmi dobře známy. Jsem také velmi rád, že se vedení pobočky v tomto specifickém regionu ujal Štěpán Ctibor Beneš, který má se zahraničních obchodem a obchodními vazbami nejen v Nigérii, ale i v dalších afrických zemích bohaté zkušenosti.“

Páteří nigerijské ekonomiky, alespoň z hlediska devizových příjmů, je ropný průmysl. Země je 12. největším vývozcem ropy na světě. Nigerijský trh je obrovský, z pohledu exportních příležitostí dosud nenasycený a může skýtat velké příležitosti a zisky. Prioritními oblastmi nigerijského hospodářství jsou ropa, plyn a jejich zpracování a také zemědělství a energetika. Dalšími odvětvími, ve kterých se mohou české firmy na tamním trhu uplatnit, jsou průmyslová výroba, především pak textilní, zbrojní a stavební, ale také zásobování vodou nebo služby – stavební, IT, telekomunikační, bankovní.

„Nigérie a Evropská unie mají dohodu o volném obchodu, která umožňuje dovoz českých výrobků do země v rámci legislativy EU,“ říká Štěpán Ctibor Beneš, ředitel zahraniční kanceláře v Lagosu. „V posledních letech se v Nigérii podařilo navázat obchodní vazby jak významným českým značkám, jako jsou Škoda Auto, Aero Vodochody nebo Veba Broumov, tak i středním a menším podnikům, jakými jsou výrobci české průmyslové trhaviny, společnosti Explosia a Austin Detonator, nebo výrobce žiletek Czech Blade,“ doplňuje.

Štěpán Ctibor Beneš má dlouholeté zkušenosti ze zahraničního obchodu. V rámci své profesní historie působil například v České energetické agentuře, ČKD Nové Energo nebo v podnicích zahraničního obchodu Strojexport a Strojimport, kde získal zkušenosti s exportem na africké trhy. Pracovně pobýval v Brazílii, Etiopii, Keni, Angole, Ugandě, Nigérii a na Kapverdských ostrovech. Je mu 36 let, hovoří plynně anglicky, portugalsky a německy, mezi jeho záliby patří rodina, cestování a lusofonní země.

O agentuře CzechTrade                                                                                           

CzechTrade je agentura na podporu exportu, řízená Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Zájemci o spolupráci si mohou vybrat ze široké nabídky asistenčních služeb, případně sami nadefinovat jejich podobu dle svých individuálních potřeb.

www.czechtrade.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…