DIAMO: Mezinárodní kurz pořádaný WNU SUP hostil odborníky z univerzit

04.04.2019 22:11

První letošní kurz „Produkce radioaktivních minerálů, odpadový management a sanace životního prostředí po těžbě uranu” pro zahraniční odborníky nominované Mezinárodní agenturou pro atomovou energii uspořádali zaměstnanci Mezinárodního školicího střediska WNU SUP ve dnech 4.–29. března 2019.

DIAMO: Mezinárodní kurz pořádaný WNU SUP hostil odborníky z univerzit
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Čtyřtýdenní tréninkový program byl zaměřen na celý cyklus produkce uranu s větším akcentem na řešení likvidace a sanace po těžbě uranových rud, radiační ochranu a geofyzikální a jiné metody průzkumu lokalit s možným výskytem radioaktivních minerálů. Kurzu se zúčastnili dva experti na aplikovanou geologii z Demokratické republiky Kongo a pět zástupců Čínské lidové republiky, jejichž specializace byla rovnoměrně rozdělena mezi témata kurzu, tedy geofyzika, geologie, nakládání s vodami, radiační ochrana a vrtné práce. Kromě desítek hodin teoretických lekcí, v nichž účastníkům předávali své zkušenosti nejen experti z řad zaměstnanců státního podniku DIAMO, ale i odborníci z předních českých institucí a firem (Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, ÚJV Řež, OPV, s. r. o., a další nezávislí experti), čekalo na účastníky celkem 11 exkurzí na pracovištích zmiňovaných pražských univerzit, na Státním úřadě radiační ochrany a na lokalitách státního podniku DIAMO, včetně prohlídek sanačních technologií. Jedním z velmi zajímavých bodů programu byla návštěva Hornického muzea v Příbrami, kde za odborného a poutavého výkladu pana doktora Velfla zhlédli účastníci kurzu sbírky muzea, expozici v bývalé Cáchovně, historickou důlní techniku včetně parních těžních strojů a navštívili podzemí březohorských dolů. 

V pátek 29. března 2019, po 4 týdnech intenzívního plnění školicího programu, proběhlo závěrečné zhodnocení a kurz byl ukončen slavnostním předáním certifikátů účastníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…