DIAMO: Nově otevřený park horníků v Bystřici nad Pernštejnem

16.09.2022 17:56 | Tisková zpráva

Za velkého zájmu místních obyvatel byl při příležitosti Dne horníků slavnostně otevřen v Bystřici nad Pernštejnem nový park horníků. Na jeho konečné podobě se kromě města Bystřice nad Pernštějnem a dalších subjektů podílel i odštěpný závod GEAM v Dolní Rožínce státního podniku DIAMO.

DIAMO: Nově otevřený park horníků v Bystřici nad Pernštejnem
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Původní venkovní expozice důlních strojů za budovou městského muzea byla přemístěna do nového parku horníků, který je situován do prostoru pod poliklinikou. Slavnostní otevření parku zahájil úvodním slovem starosta města Bystřice nad Pernštejnem, pan Karel Pačíska, který připomněl úlohu samotného města Bystřice nad Pernštejnem v hornickém regionu Bystřicka.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Se svou zdravicí vystoupil také ředitel odštěpného závodu GEAM František Toman, který mimo jiné řekl: „Hornictví je důležitým odvětvím pro každý stát a společnost. Jak víme z historie, města, u kterých se těžívaly nerostné suroviny, patřívala vždy k těm bohatým.“ V závěrečném vystoupení shrnul krátce historii hornické činnosti Uranových dolů v regionu Bystřicka na ložiscích Rožná a Olší Ladislav Halamka, bývalý ředitel Uranových dolů v Dolní Rožínce, který zde pracoval 28 let.

Po úvodních vystoupeních byl park horníků slavnostně otevřen přestřižením pásky a následně starosta města a umělecký kovář pan Milan Beneš odhalili sochu horníka, symbolizující ukončení dobývání uranové rudy na ložiscích Rožná a Olší.

Otevření parku horníků probíhalo za doprovodu Dechového orchestru ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem. Po otevření venkovní expozice parku se někteří zájemci přemístili do budovy muzea, kde byly promítány historické fotografie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…