DIAMO: Odborníci úspěšně sanují propad v centru Březových Hor

17.11.2022 20:15 | Tisková zpráva

Zaměstnanci státního podniku DIAMO, z odštěpného závodu SUL Příbram, odborně zajistili propad komunikace v Příbrami-Březových Horách. K propadu došlo koncem září v těsné blízkosti kostela sv. Vojtěcha v městské části Březové Hory. V této oblasti je zdokumentováno několik důlních děl z 16. století v bezprostředním okolí náměstí J. A. Alise.

DIAMO: Odborníci úspěšně sanují propad v centru Březových Hor
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Jednalo se o propad jámy Kovářská o průměru 6 m a hloubce 1,5 m na výchozu Vojtěšské nadložní žíly, asi jen 3 m od stěny březohorského kostela. Bylo tedy nutné okamžitě postižené místo ohradit mobilním ohrazením proti vstupu nepovolaných osob. Na místě byl přítomen i starosta města, Jan Konvalinka. Zaměstnanci měřického oddělení odštěpného závodu SUL v Příbrami propad zaměřili, a poté již bylo možné odstranit žulovou dlažbu.

Pod ní se objevila betonová plomba, kterou byl již začátkem 70. let minulého století propad sanován, ale o které dosud nebyly dohledány bližší informace. Zaměstnanci 1. SčV odkryli v blízkosti propadu část poškozené historické kanalizace, do které prosakovala voda z přilehlého vodovodního řadu procházejícího Prokopskou ulicí.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí

V průběhu října shromáždili zaměstnanci závodu SUL dostupné materiály jak z podnikového archivu, tak ze Státního Okresního Archivu Příbram, kde se mimo jiné ukázalo, že stavitelé kostela sv. Vojtěcha již v roce 1886 narazili na historická důlní díla, související s Kovářskou jámou (Schmied schacht, důl Veselého rytířstva), a celá stavba kostela se z tohoto důvodu musela posunout o několik metrů severovýchodním směrem. Při stavbě nových základů stavitelé použili částečně i beton a železniční kolejnice o výšce 125 mm.

V rámci částečného průzkumu propadu byla v hloubce cca 4 m odkryta nakloněná část betonové desky o síle 0,7 m, která byla vyztužena ocelovými pruty o průměru 2,5 cm. Význam a stáří této desky zatím nebyl zcela objasněn.

Projektant a závodní dolu pro danou oblast, Ing. Josef Kovář, zpracovává projektovou dokumentaci na sanaci propadu železobetonovou deskou s dosýpacími otvory a prostupy pro sanační vrty, které se budou realizovat v další fázi projektu. Rozsah a počet těchto vrtů se bude upřesňovat průzkumnými pracemi v okolí propadu a kostela sv. Vojtěcha. Na přelomu října a listopadu zasypali zaměstnanci Provozu Příbram propad tříděným kamenivem, které ještě zhutnili ježkovým vibračním válcem. Dále dokončili přípravné práce k realizaci železobetonové desky.

Ředitel odštěpného závodu SUL Příbram, Ing. Zbyněk Skála, nastínil další postup prací: „Zajišťovací desku o rozměrech 11 x 6,5 m a tloušťce 0,3 m s pěti dosýpacími otvory máme v plánu dokončit do konce listopadu. Po nezbytném vytvrdnutí betonu provedeme následně do konce roku dosyp štěrkového materiálu nad deskou a jeho zhutnění. Začátkem roku se plánují injektážní práce v chodníku, pro zpevnění horninového masivu, pod přilehlou stranou Odborníci státního podniku DIAMO úspěšně sanují propad v centru Březových Hor DIAMO, státní podnik ředitelství s. p. Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Strana 2, celkem 2 kostela k propadu. Konečné terénní úpravy, ve spolupráci s Městem Příbram, zajistíme až po vlastní injektáži.“

Historické stavby v podzemí nás někdy dovedou překvapit, a proto je nutné být připraveni!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…