DIAMO: Putovní výstava fotografií dolů na Karvinsku

22.11.2021 8:24 | Tisková zpráva

Na náměstí v Karviné byly k vidění fotografie dolů Žofie a ČSA, o které se stará státní podnik DIAMO. Jde o putovní výstavu na téma „S úctou k těžké práci“. Ode dneška můžete expozici zhlédnout v Opavě.

DIAMO: Putovní výstava fotografií dolů na Karvinsku
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Snímky vznikly na foto-workshopu POHO 2030, který uspořádala krajská společnost MSID ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Státní podnik DIAMO akci aktivně podpořil a provedl fotografy místy, kam by se jinak nedostali.

Na fotografiích, dotvořených podzimním sluncem, už neuvidíte horníky, ale spíše pozůstatky hornické práce a místa se zvláštní atmosférou doby, která měla různé etapy od budovatelského nadšení přes roky intenzivní těžby za účelem splnění socialistických plánů až po útlum i smutek z toho, že uhlí a horníky už naše země nepotřebuje.

V každé době šlo o těžkou práci v prašném prostředí s řadou rizik, což je na snímcích znát. Pečlivý pozorovatel ale objeví i náznak specifické hornické soudržnosti, hrdosti a humoru. Snímky ukazují také opravené objekty, které se dodnes využívají k nějaké jiné činnosti, nebo důlní kulturní památky, které udržujeme pro příští generace.

Putovní výstava fotografií s hornickou tematikou je ode dneška přemístěna na náměstí v Opavě, kde sídlí Institut tvůrčí fotografie, a nakonec doprovodí vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…