DIAMO: Smlouva o zajištění provozuschopnosti PVP Bukov podepsána

15.02.2017 14:10

Ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík podepsal s ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřím Slovákem smlouvu o zajištění provozuschopnosti podzemního výzkumného pracoviště (PVP) Bukov.

DIAMO: Smlouva o zajištění provozuschopnosti PVP Bukov podepsána
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Na základě uzavřené smlouvy bude od letošního roku státní podnik DIAMO, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, zajišťovat pro SÚRAO v podzemí Dolu Rožná práce pro výzkumné pracoviště a jeho běžný provoz.

V podzemním výzkumném pracovišti Bukov, kde je v hloubce 550 metrů pod zemí simulováno prostředí a podmínky podobné lokalitě budoucího hlubinného úložiště, budou týmy odborníků zkoumat vlastnosti a chování horninového prostředí, např. pronikání a proudění vody, otřesy, posuny zlomů, rychlost průniku radionuklidů horninou, výskyt a šíření mikroorganizmů a další. Zároveň budou na PVP Bukov prověřovány materiály, které budou v budoucím provozu hlubinného úložiště používány. Experimenty prováděné v PVP Bukov poskytnou cenné informace potřebné pro správné pochopení procesů probíhajících v horninovém masívu.

Podzemní pracoviště bude sloužit především potřebám SÚRAO, prostory však budou moci využívat i např. vysoké školy nebo mezinárodní vědecké týmy či další instituce.

PVP Bukov se skládá z 300 metrů dlouhého spojovacího překopu s profilem 9,2 m2 vedeného od jámy B1 a raženého klasickou trhací prací. Vlastní výzkumné pracoviště je tvořeno systémem chodeb, rozrážek a vrtných komor v různých profilech o celkové délce 130 m, ražených metodou hladkého výlomu. Tento způsob zaručuje minimální porušení horniny trhacími pracemi.

V následujících letech budou realizovány další etapy výzkumných prací vyžadující přípravu výzkumných prostor a zajištění provozu nezbytné části důlního provozu. „Státní podnik DIAMO je připraven uskutečnit další navržené podzemní práce tak, aby byl plně zajištěn celý výzkumný program,“ potvrdil ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík. Provoz PVP Bukov přinese nové uplatnění přibližně pro 50 zaměstnanců právě uzavíraného uranového dolu o. z. GEAM.

DIAMO, státní podnik, se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p., celkem k 31. 12. 2016 zaměstnával 2 521 lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…