DIAMO: Veřejná beseda o nové koncepci likvidace odvalů

05.05.2017 19:45

V úterý 9. května od 14 hodin proběhne v jednacím sále Úřadu práce na náměstí TGM v Příbrami již druhá veřejná beseda, přesněji veřejné projednání záměru pod názvem "Nová koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku". Pořadatelem setkání je státní podnik DIAMO.

DIAMO: Veřejná beseda o nové koncepci likvidace odvalů
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Na besedu mimo jiné zavítá ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík a ředitel odštěpného závodu SUL Zbyněk Skála. Za Státní úřad pro jadernou bezpečnost bude informovat ředitelka sekce radiační ochrany Karla Petrová a ředitel odboru radiační ochrany palivového cyklu Milan Hort.

Besedy se zúčastní také starosta Příbrami Jindřich Vařeka, pozváni byli také starostové obcí Háje, Dubna, Dubence, Milína, Lazska a Lešetic a dalších příslušných samospráv včetně osadních výborů. Beseda je veřejná, takže pořadatel na toto jednání zve všechny občany, kteří mají zájem si vyslechnout názory odborníků či přispět svými zkušenostmi do moderované diskuse v závěru programu.

Na besedě se znovu otevře jedno z nejzávažnějších témat příbramského regionu - řešení prokazatelné ekologické zátěže pozůstatků těžby uranu na Příbramsku, zejména odvalů.

Je to právě 70 let, kdy se do Příbrami vypravily průzkumné jednotky z Jáchymova, které zde potvrdily významné naleziště uranové rudy. Po 44 letech byla v roce 1991 těžba uranu na Příbramsku ukončena. V roce 1992 vznikl státní podnik DIAMO, který v současné době realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice. Jeho odštěpný závod SUL (Správa uranových ložisek) má sídlo v Příbrami.

Dne 16. září 2015 byla z iniciativy příbramské radnice uspořádána beseda s názvem "Ekologické zátěže a rizika na Příbramsku a možnosti jejich odstranění". Tohoto reprezentativního setkání se zúčastnila řada špičkových odborníků, úřadů a společností. Panelová diskuse potvrdila, že jde o velmi sledované a také citlivé téma. V závěru tohoto setkání vedení státního podniku DIAMO přislíbilo, že vypracuje koncepci řešení ekologické zátěže formou variantních řešení.

Od této doby proběhla řada jednání, organizovaných s.p. DIAMO, zejména na úrovni místních samospráv. Proto budou jistě pro občany zajímavé výsledné prezentace vedoucího odboru rozvojových programů Pavla Rychtaříka a specialisty odboru rozvojových programů Ladislava Paška.

DIAMO zve občany na veřejné projednání záměru s.p. DIAMO s názvem "Nová koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku", které se koná v úterý 9. května 2017 v jednacím sále Úřadu práce na náměstí TGM, a to od 14 hodin. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …