DIAMO: Veřejnost se podívala do štoly ložiska v Zlatých Horách

28.09.2021 13:20 | Tisková zpráva

V sobotu 25. září 2021, symbolicky v den, kdy slaví svátek Zlata a Zlatuše, uspořádal státní podnik DIAMO na lokalitě odštěpného závodu GEAM v Zlatých Horách den otevřených dveří. Návštěvníci z řad veřejnosti i samospráv dostali možnost nahlédnout do štoly ložiska, ve které podnik aktuálně provádí průzkumné práce na ověření zásob zlata.

DIAMO: Veřejnost se podívala do štoly ložiska v Zlatých Horách
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Počasí přálo, a tak se na místě konání začali brzy objevovat první návštěvníci, a to ještě před oficiálním zahájením ředitelem o. z. GEAM Františkem Tomanem. Den otevřených dveří lákal na velmi poutavý program, který měl za úkol představit lokalitu Zlaté Hory, historii těžby zlata, současné aktivity s. p. DIAMO při zkoumání zásob ložiska a vize pro případnou těžbu. Své stanoviště zde měla i Závodní báňská záchranná služba o. z. GEAM Dolní Rožínka, kde se bylo možné seznámit s její činností, prezentovanou zkušenými pracovníky ZBZS. Návštěvníci si mohli také prohlédnout stále ještě novotou zářící důlní nakladač Scooptram.

Největším tahákem a hlavním bodem připraveného programu byla možnost návštěvy podzemí, štoly ÚÚ 2401. Po nezbytném proškolení u stanoviště ZBZS (seznamující s použitím sebezáchranného přístroje) a po nafasování bezpečnostních pomůcek, byly skupiny po 8 zájemcích dopravovány zaměstnanci o. z. GEAM do hlubin dolu pomocí 2 terénních aut.

Přímo ve štole se jako průvodci střídali Ladislav Pašek (který je zároveň vedoucí celého projektu) a Tomáš Žitný, kteří postupně provázeli skupinky návštěvníků a seznamovali je s aktuálním stavem příprav průzkumu zlata (štola je v současné době otevřena úpadnicí a probíhají zde práce na jejím čištění tak, aby bylo možné dovnitř dostat vrtnou soupravu a jinou potřebnou techniku).

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí

Zároveň se návštěvníci seznámili s vyrubanými prostory, které tady zanechaly předchozí generace horníků a měli také možnost načerpat atmosféru skutečného a znovu ožívajícího podzemního dolu. Mezi návštěvníky štoly byla také velká část bývalých horníků, kteří zde v minulosti pracovali a kteří s nostalgií poznávali mnohá místa, kde pracovali a prožili velkou část svého profesního života.

Po vyfárání na denní světlo bylo možné příjemný den ukončit přichystaným občerstvením a sladkou tečkou v podobě vlastnoručně napečených perníčků, které ochotně napekly zaměstnankyně jídelny o. z. GEAM z Dolní Rožínky. To vše doprovázela hudba a zpěv sympatického dua Zdeňka Břicháčka a Žanety Juříkové.

Lze říci, že se den otevřených dveří nadmíru povedl, což dokazuje i celkem 165 návštěvníků podzemí. Celkově se akce zúčastnilo více jak 200 zájemců z řad bývalých zaměstnanců, fandů hornictví, občanů a zástupců okolních obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …