DIAMO: Vláda schválila postupnou uzavírku uranového dolu Rožná I

26.01.2016 14:50

Vláda České republiky na zasedání 25. ledna 2016 schválila postupnou uzavírku uranového dolu Rožná I v Dolní Rožínce na Vysočině do konce roku 2017 a zadala úkoly a opatření ke zmírnění negativních dopadů tohoto kroku. Některé z nich připravuje přímo státní podnik DIAMO.

DIAMO: Vláda schválila postupnou uzavírku uranového dolu Rožná I
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Státní podnik DIAMO, který důl Rožná I provozuje, se snaží s předstihem předejít dopadům plánovaného ukončení těžby uranu na zaměstnanost v regionu.

„Připravujeme projekty, ve kterých by velká část zaměstnaců našla nové uplatnění. Mezi ně patří Podzemní výzkumné pracoviště Bukov, které může zaměstnat až 150 pracovníků. Intenzivně ale pracujeme i na dalších možnostech,“ uvedl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO. Ve hře je příprava studie proveditelnosti vybudování podzemního zásobníku na zemní plyn nebo podzemního energetického zásobníku v rožínecké oblasti.

Poslední fungující uranový důl ve střední Evropě zaměstnává v současné době 374 horníků. Část zaměstnanců se bude podílet na zajišťování útlumu a zahlazování těžby, případně na likvidaci a sanaci důlních děl na jiných místech. „Až 174 zaměstnanců by mohlo využít připravované změny odchodů horníků do důchodu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na tiskové konferenci během své návštěvy na začátku ledna 2016 v Dolní Rožínce.

Provoz dolu Rožná bude v letošním roce probíhat v podobném rozsahu jako loni. V příštím roce začne provádění technických opatření potřebných pro uzavření nejhlubší části dolu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…