DIAMO podepsalo novou smlouvu na dokončení likvidace kalů z lagun OSTRAMO

02.02.2019 13:15

Státní podnik DIAMO na základě rozhodnutí Ministerstva životního prostředí a Ministerstva financí připravil řešení vzniklé situace v areálu lagun OSTRAMO tak, aby mohly práce na odstranění kalů plynule pokračovat a skončit v původním termínu.

DIAMO podepsalo novou smlouvu na dokončení likvidace kalů z lagun OSTRAMO
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Vzhledem k tomu, že právní rozbor nedoporučil uzavření dodatku k Prováděcí smlouvě, a s ohledem na vyvstalé změny v loňském roce, státní podnik DIAMO částečně odstoupil od Prováděcí smlouvy s firmou AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Obě strany se zároveň dohodly na vypořádání dosud provedených prací.

Dokončení odstranění staré ekologické zátěže – tzv. nadbilančních kalů - se státní podnik DIAMO rozhodl opětovně podrobit soutěži mezi účastníky rámcové smlouvy z roku 2015 a vyhlásil tzv. „minitendr“. Vítěznou firmou, která nabídla dodržení termínu stanoveného v Rámcové smlouvě a nejnižší jednotkovou cenu, se stala opět firma AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Státní podnik s ní uzavřel novou Prováděcí smlouvu, jejímž předmětem je dokončení likvidace nadbilančních kalů, která zahrnuje postupný odvoz zbylých zpracovaných kalů z areálu lagun a jejich energetické využití.

Nová Prováděcí smlouva zaručuje, podobně jako předchozí, že bude dodržen konečný termín využití/odstranění kalů – prosinec 2020 i celkový objem využitých/odstraněných kalů 91 562 tun.

DIAMO, státní podnik, se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6 000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p., celkem k 31. 12. 2018 zaměstnával 2 216 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…