DPP: Letošní vánoční flotila se rozrostla na jedenáct vozů, premiéru mají autobus SOR NB 18 a koledy v tramvaji 14T

04.12.2023 11:17 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) na obou dvorech vozovny Střešovice rozsvítil flotilu vánočně nazdobených vozidel a tradičně ji k zahájení adventu poprvé vypravil ve speciálním průvodu do pražských ulic. DPP i letos nachystal několik novinek, proti loňsku vyzdobil více vozů, více jich je i s celopolepem, některé mají ve vánoční flotile premiéru.

DPP: Letošní vánoční flotila se rozrostla na jedenáct vozů, premiéru mají autobus SOR NB 18 a koledy v tramvaji 14T
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Letos ji tvoří sedm tramvajových vozů: 15T ev. č. 9401, 14T ev. č. 9170, dvě T3 ev. č. 6921 a 7188, historická dvounápravová tramvaj Ringhoffer ev. č. 2210 s vlečným vozem 1419, ikonická Mazačka ev. č. 5572, dále dva autobusy SOR NB 12 ev. č. 3731 a kloubový SOR NB 18 ev. č. 6966. Vánočně nazdobeny jsou letos opět oba vozy lanovky na Petřín včetně horní stanice a Muzeum MHD.

„Svátečně vyzdobená vánoční flotila Dopravního podniku hl. m. Prahy v sobotu slavnostně vyjela do pražských ulic. Doufám, že vám všem vykouzlí úsměv na tváři a bude vám dělat radost po celý advent. Přeji vám krásný předvánoční čas. A děkuji, že využíváte k přepravě po městě právě pražskou MHD, která je jednou z nejkvalitnějších na světě,“ říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

DPP

„Naše vánoční flotila se letos rozrostla na jedenáct vozů, v celopolepu jich je šest, o jeden více než loni. Poprvé jsme do ní zařadili kloubový autobus. Premiéru mají i koledy, které budou ve vánočně vyzdobené tramvaji 14T hrát mezi vyhlašováním zastávek. Vánoční flotila je naše poděkování všem cestujícím, kteří využívají veřejnou dopravu v Praze, ale také našim řidičům, strojvedoucím a dalším kolegyním a kolegům, kteří se denně podílejí na bezvadném fungování pražské MHD. Vánoční flotilou chceme také přispět k navození pravé předvánoční atmosféry v hlavním městě, letos nám k tomu vydatně pomohla Ladovská zima. Všem přeji klidný advent a Vánoce,“ uzavírá Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Už osmému rozsvícení vánoční flotily na obou dvorech vozovny Střešovice přihlížely stovky návštěvníků a fanoušků MHD. Vánoční průvod vozidel, plně obsazených fanoušky MHD a rodinami s dětmi, vyjel z vozovny Střešovice v 17:30 v čele s historickou dvounápravovou tramvají Ringhoffer s vlečným vozem po trase: Vozovna Střešovice – Hradčanská – Sparta – Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Štvanice – Těšnov – Bílá labuť – Náměstí Republiky – Dlouhá třída – nábř. E. Beneše – Malostranská – Malostranská (metro) – Mánesův most, kde proběhlo společné focení všech vozů.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57621 lidí

Cestující se mohou vánočně nazdobenými vozy lanovky na Petřín svézt od soboty 2. prosince 2023, tramvajemi a autobusy v pravidelném provozu od neděle 3. prosince 2023. Všechna vánoční vozidla budou v pražské MHD jezdit až do Tří králů, tedy do 6. ledna 2024. Jejich aktuální jízdní řády cestující a fanoušci MHD naleznou na webu DPP.

Všechna vozidla dohromady zdobí bezmála 60 tisíc vánočních světýlek, vnitřní sváteční dekorace a také speciální vnější polepy se zimní a vánoční tematikou. Partnery a autory letošní vánoční výzdoby vozidel DPP jsou opět společnost DECOLED z Dobrovíze u Prahy a Střední průmyslová škola dopravní (SPŠD), za což jim od DPP patří velké poděkování. S vánoční výzdobou letošní flotily DPP začal už 11. listopadu 2023. Postupně se na ní podílela více než dvacítka zaměstnanců DPP, studentů SPŠD, pracovníků společnosti DECOLED a smluvních partnerů DPP.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 148 autobusových, 35 tramvajových (26 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2023 DPP vlastnil 1 192 autobusů z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 781 tramvajových vozů a 1 trolejbus. Podnik měl k 1. lednu 2023 v evidenčním stavu celkem 11 018 zaměstnanců, z toho 4 319 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …