DPP: Praha obnovuje preventivní opatření v MHD

10.09.2020 9:15

Hlavní město Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a společnost ROPID s ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci v Praze obnovují od pátku 11. září 2020 v pražské MHD část preventivních opatření, která v důsledku pandemie covid-19 platila letos na jaře. Opatření budou platit do odvolání zatím na městských linkách.

DPP: Praha obnovuje preventivní opatření v MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Tramvaje: centrální otevíraní všech dveří ve všech zastávkách, zrušení zastávek na znamení a uzavření předních dveří pro nástup či výstup
Od dnešního dopoledne tramvaje v pražské MHD centrálně otevírají všechny dveře na všech zastávkách a linkách. Současně s tím se ruší zastávky na znamení. Pro výstup či nástup cestující nemusí mačkat znamení řidiči pro zastavení či tlačítko pro otevření dveří.

Od zahájení denního provozu v pátek 11. září 2020 budou u všech tramvají kromě nejmodernějších typů 14T a 15T trvale uzavřeny přední dveře pro nástup a výstup cestujících. Výjimkou je také linka 32 zajišťující náhradní tramvajovou dopravu v úseku Sídliště Barrandov – Hlubočepy, která je obsluhována sólovozy. Na této lince bude umožněn cestujícím nástup a výstup také předními dveřmi. Uzavření předních dveří bude na vozidlech označeno samolepkami upozorňující cestující, aby pro nástup či výstup použili jiné dveře.

Autobusy: centrální otevírání všech dveří a uzavření předních dveří pro nástup či výstup
Autobusy na městských linkách pražské MHD budou od zahájení provozu v pátek 11. září 2020 centrálně otevírat všechny dveře při každém zastavení v zastávce. Z důvodu dodržení aktuálně platných jízdních řádů a povinných bezpečnostních přestávek řidičů nicméně zůstávají v platnosti zastávky na znamení.

Také u všech autobusů na všech městských linkách v Praze budou od 11. září 2020 od rána uzavřeny přední dveře pro nástup či výstup cestujících a zahrazena první řada sedaček.

Na příměstských autobusových linkách se režim odbavení zatím nemění.

Metro: centrální otevírání všech dveří zůstává v platnosti
Automatické otevírání všech dveří souprav metra se nemění a zůstává nadále v platnosti tak, jak bylo zavedeno na jaře v souvislosti s protiepidemickými opatřeními.

Povinná ochrana nosu a úst ve všech prostorech pražské MHD
Nadále platí povinnost cestujících nosit ochranu dýchacích cest, tj. mít ve všech prostorech pražské MHD zakrytý nos i ústa rouškou, ústenkou, respirátorem, šátkem či jinou tkaninou, které může pomoci bránit šíření kapének během dýchání či mluvení a chránit tak ostatní cestující i řidiče či ostatní pracovníky MHD. Platí to také ve vestibulech metra, v prostorech lanovky na Petřín či lanové dráhy v pražské zoologické zahradě. Ochranu úst je nutné mít nasazenou ještě před nástupem do vozidla v případě povrchové dopravy, resp. před vstupem do vestibulu metra.

Úklidy a ozonizace vozů MHD pokračuje beze změny ve stejném režimu jako během nouzového stavu
DPP provádí úklidy vozidel pražské MHD ve stejné intenzitě a režimu, jako během nouzového stavu na jaře letošního roku. Úklidy provádí na denní bázi, nadále používá zvýšené koncentrace čistících a dezinfekčních prostředků. Madla, zádržný systém (tyče) i tlačítka signalizace k řidiči čistí také na denní bázi a kontinuálně ozonizuje všechna vozidla, tj. autobusy, tramvaje i soupravy metra. V této činnosti nepolevil ani během rozvolňování mimořádných opatření.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. (DPP), je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, 1 trolejbusovou linku, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2020 DPP vlastnil 1 144 autobusů, 850 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. DPP v loňském roce přepravil 1,17 miliardy cestujících a ujel více než 182 mil. vozokilometrů. Podnik měl k 1. 1. 2020 celkem 11 006 zaměstnanců v evidenčním stavu, z toho 4 303 řidičů MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…