DPP: Pražská strojírna sníží cenu brousícího stroje díky výhodnějšímu financování o 19 milionů

05.01.2018 12:44

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a jeho dceřiná firma Pražská strojírna se snaží o maximální snížení nákladů spojených s koupí kontroverzního brousícího stroje za více než 100 milionů korun. Díky výhodnému úvěru od Komerční banky se podaří snížit cenu o zhruba 19 milionů korun za období 10 let.

DPP: Pražská strojírna sníží cenu brousícího stroje díky výhodnějšímu financování o 19 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Představenstvo DPP s řešením situace ohledně brousícího stroje pro Pražskou strojírnu souhlasí. „Musíme řešit problémy způsobené nezodpovědným chováním bývalého vedení Pražské strojírny pod vedením Vladimíra Říhy. To se přiklánělo k leasingovému financování koupě u ČSOB,“ říká Martin Gillar, předseda představenstva DPP a generální ředitel DPP. „Díky lukrativní nabídce financování investice ze strany Komerční banky snížíme Pražské strojírně náklady o téměř 19 milionů korun a eliminujeme tak ekonomické dopady. Nechceme zbytečně utrácet peníze za předražený stroj,“ dodává Gillar s tím, že smluvním závazkům k dodavateli TGS Pražská strojírna a Dopravní podnik dostojí.

Pro Pražskou strojírnu je celá transakce s brousícím strojem výrazně nevýhodná. Forenzní audit Pražské strojírny letos odhalil, že plánovaný provoz brousícího stroje při předpokládaných ekonomických parametrech během deseti let vygeneruje ztrátu cca 6 miliónů korun. Kvůli nesrovnalostem v hospodaření Pražské strojírny padlo na exředitele Vladimíra Říhu trestní oznámení.

„Dlouhodobě poukazujeme na nevýhodnost kontraktu podepsaného bez vědomí představenstva a dozorčí rady bývalým generálním ředitelem Pražské strojírny Vladimírem Říhou. Ve spolupráci s naším jediným akcionářem DPP jsme nyní našli řešení, které by ztrátu zmírnilo. Kdybychom nezměnili způsob financování, zaplatili bychom za 10leté financování brousícího stroje místo nynějších zhruba 109 milionů částku převyšující 128 milionů Kč,“ říká člen představenstva Pražské strojírny Róbert Masarovič.

Brousící stroj byl převezen ze Švýcarska do Prahy v prosinci 2017, kdy došlo i k jeho formálnímu převzetí ze strany zástupců Pražské strojírny. K dnešnímu dni má již přidělená registrační čísla a vyřízeno základní nezbytné pojištění.

„Management společnosti zahájí homologaci stroje, což je nezbytný předpoklad pro jeho uvedení do provozu. Souběžně s tímto řízením vyvine vedení společnosti maximální úsilí k vyjednání odpovídajících servisních a záručních podmínek, které vinou Vladimíra Říhy v původním kontraktu absentují,“ říká člen představenstva Pražské strojírny Róbert Masarovič.

Předmětný brousící stroj je jedinečné zařízení, jehož víceúčelové použití zajišťuje prodloužení životnosti jak tramvajových kolejnic, tak především kolejnic v metru. Odstraňuje vlnkovitosti na kolejích, které vznikají běžným provozem. Zmíněné nerovnosti totiž zvyšují vibrace a hluk a mají rovněž nepříznivý vliv na průběh jízdy tramvají i vozů metra. V neposlední řadě zvyšují opotřebení odpružení tramvají a vlaků metra.

Stroje, které Pražská strojírna doposud na tuto činnost využívala, byly jednoúčelové a navíc také již zastaralé. Pražská strojírna si je pronajímala od rakouského obchodního partnera, což nebylo finančně ani logisticky výhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…