DPP: Vozovna Motol si v těchto dnech připomíná 80. výročí

01.12.2017 21:50

Dopravní podnik hl. m. Prahy si připomíná osmdesáté výročí od zahájení provozu vozovny tramvají Motol. Vozovna vznikla v době meziválečného Československa, po desítkách let provozu slouží úspěšně i dnes.

DPP: Vozovna Motol si v těchto dnech připomíná 80. výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

První tramvaje přijely do vozovny Motol 3. prosince 1937. V té době patřila svým komfortem k evropské špičce. Stala se domovem pro 120 tramvají Elektrických podniků (předchůdce DPP). Projekt vozovny Motol vypracoval pražský architekt F. M. Černý. Druhá polovina vozovny Motol se začala budovat na konci čtyřicátých let, dokončena byla v roce 1950.

„Vozovna Motol stála u počátku provozu legendárních tramvají řady T, protože byla nejblíže výrobnímu závodu Tatra na Smíchově,“ říká Pavel Fojtík, vedoucí archivu DPP s tím, že první vozy řady T vyjely z vozovny v březnu 1952. Od šedesátých let se stala vozovna Motol domovem pro tramvaje T3.

Vozovna Motol dlouhodobě slouží ke vzdělávání. Už v roce 1952 zahájilo v areálu vozovny činnost Učňovské středisko Dopravního podniku, dnes v Motole sídlí Střední průmyslová škola dopravní, která je dceřinou společností DPP.

Dynamickým rozvojem prošla vozovna Motol i po roce 1989. Na konci roku 1999 byla dokončena hala denního ošetření a mytí, o dva roky později zahájilo činnost zařízení na doplňování písku do sypačů tramvajových vozů. V roce 2010 proběhla rekonstrukce technologií na vozy 14T, které byly po roce 2014 předeponovány do jiné vozovny. V roce 2010 proběhla i kompletní rekonstrukce střechy haly depa. V roce 2012 byla dokončena částečná rekonstrukce podpěr kolejí v necelé polovině haly depa a následně v létě roku 2016 došlo ke kompletní rekonstrukci čelní štítové stěny haly depa.

Vozovna Motol vypravuje tramvaje na 11 denních linkách a 3 nočních linkách (denně: 74 vlaků denních a 9 vlaků nočních). V posledních letech slouží vozovna Motol zejména moderním tramvajím typu 15T. V současnosti je domovem celkem pro 99 provozních tramvají, z toho 75 vozů 15T. Kvůli jejich nízkopodlažnosti se musely přizpůsobit podmínky ve vozovně, která právě slaví 80 let existence.

U příležitosti tohoto výročí DPP připravil pro zájemce komentované prohlídky vozovny. Více informací ZDE. Zároveň si zájemci mohou zakoupit vydanou brožuru k výročí vozovny, a to v Infocentrech DPP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…