DPP podal trestní oznámení kvůli vydírání členů hodnoticí komise v tendru na druhý úsek metra D

14.09.2023 19:15 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) podal na Vrchní státní zastupitelství trestní oznámení v souvislosti s pokusem o vydírání členů hodnoticí komise ve veřejné zakázce na zhotovitele stavby druhého úseku metra D od stanice Olbrachtova po Nové Dvory.

DPP podal trestní oznámení kvůli vydírání členů hodnoticí komise v tendru na druhý úsek metra D
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Neznámý pachatel se pod smyšleným jménem snažil svým nátlakem a vyhrožováním sjednat ve prospěch sdružení vedeného společností PORR výhodu při vyhodnocování podaných nabídek. DPP pevně věří, že orgány činné v trestním řízení tento případ důkladně prošetří a pachatele odhalí.

V zadávacím řízení na zhotovitele stavby druhého úseku metra D podaly nabídky tři subjekty. Vítězem veřejné zakázky se stalo sdružení vedené společností Subterra. Současně bylo ze zadávacího řízení vyloučeno sdružení vedené společností PORR z důvodu, že jeho nabídka obsahovala zásadní nedostatky, které DPP z pohledu zákona o zadávání veřejných zakázek a s péčí řádného hospodáře nemohl akceptovat. O vítězi i vyloučení jednomyslně rozhodlo pětičlenné představenstvo na základě jednomyslného doporučení jedenáctičlenné hodnotící komise.

Výběru vítěze zadávacího řízení ale předcházelo jednání neznámého pachatele připomínající praktiky devadesátých let. Některým členům hodnotící komise totiž v době před závěrečným jednáním dorazily ze stejné adresy pod stejným smyšleným jménem výhružné e-maily, jejichž snahou bylo ovlivnit výsledek zadávacího řízení ve prospěch vyloučeného uchazeče. V e-mailech jejich tvůrce mimo jiné vyhrožoval členům hodnotící komise, že pokud budou hlasovat pro vyloučení sdružení PORR, spáchají zločin obřích rozměrů, skončí ve vězení a budou splácet případnou škodu.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí

„Očekávali jsme, že o tuto zakázku stavební společnosti svedou velkou bitvu. Místo toho, aby probíhala férová soutěž, je vyvíjen nátlak na členy představenstva DPP, dozorčí rady DPP či radní HMP, a dokonce se neznámý subjekt neštítí vyhrožovat samotným členům hodnotící komise. Takové praktiky jsou pro nás naprosto nepřípustné a považujeme je za pokus o ovlivňování veřejné zakázky,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodává: „Proto DPP v této věci podal k Vrchnímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na neznámého pachatele. Pevně věříme, že se orgány činné v trestním řízení případ důkladně prošetří a podaří se jim pachatele odhalit.“

„Byli jsme naprosto v šoku, když jsme se dozvěděli, jakým způsobem je zaměstnancům DPP vyhrožováno, a pod jakým tlakem museli být. To prostě nemá obdoby. Stavební sektor je při získávání zakázek agresivní sám o sobě, ale takový způsob zastrašování je naprosto nepřijatelný,“ říká Roman Slanina, místopředseda dozorčí rady DPP a předseda základní odborové organizace Dopravní podnik Elektrické dráhy a dodává: „Odbory stojí a vždycky budou stát za zaměstnanci DPP. Zvláště pak, že i přes jejich zastrašování, udělali rozhodnutí, které nebylo výhružkami ovlivněno.“

DPP vždy postupuje striktně podle zákona o zadávání veřejných zakázek a v souladu s povinností péče řádného hospodáře. Stejně tomu bylo i v tomto případě a DPP si za svým rozhodnutím o vyloučení sdružení vedeném společností PORR ze zadávacího řízení pevně stojí. „V souvislosti s touto zakázkou máme zároveň informace z trhu o plánované negativní mediální kampani vůči DPP a některým vybraným osobám, nicméně věřím, že se nakonec nepotvrdí. V opačném případě se jim budeme bránit právní cestou,“ uzavírá Petr Witowski.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 148 autobusových, 35 tramvajových (26 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2023 DPP vlastnil 1 192 autobusů z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 781 tramvajových vozů a 1 trolejbus. Podnik měl k 1. lednu 2023 v evidenčním stavu celkem 11 018 zaměstnanců, z toho 4 319 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…